Vaccinul cu doză unică produs de Johnson & Johnson, autorizat în Europa. Cui poate fi administrat
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat acordarea unei autorizații de urgență pentru introducerea pe piață a vaccinului Janssen, produs de Johnson & Johnson, pentru persoane cu vârsta minimă de 18 ani. Anunțul a fost făcut de CNCAV care arată că serul are efecte secundare ușoare sau moderate și tranzitorii.
După o evaluare amănunțită, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a concluzionat că datele privind vaccinul îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate. Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin recomandat în UE pentru prevenirea COVID-19, a transmis, joi, Comitetul Național pentru Coordonarea Activității prvind Vaccinarea anti-COVID-19 (CNCAV).
„Autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA, adăugând: „Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca doză unică”.
Analiza datelor din studiile clinice arată o reducere de 67% a numărului de cazuri simptomatice COVID-19, după două săptămâni, la persoanele care au primit vaccin COVID-19 Janssen (116 cazuri din 19.630 persoane), comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 persoane).
Efectele secundare ale vaccinului COVID-19 Janssen din studiu au fost de obicei ușoare sau moderate si tranzitorii, durata lor fiind de maxim cateva zile.
Siguranța și eficacitatea vaccinului vor continua să fie monitorizate pe măsură ce va fi utilizat în întreaga Uniune Europeană, prin sistemul de farmacovigilență al UE și studii suplimentare efetuate de către companie și autoritățile europene.
Câte doze de vaccin Johnson & Johnson cu doză unică va primi România
România va primi câteva zeci de mii de doze de vaccin Johnson & Johnson în a doua parte a lunii aprilie, a anunțat, joi, președintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activității privind Vaccinarea (CNCAV).
Gheorghiță a anunțat, la Antena 3, că se așteaptă ca România să primească vaccinul monodoză în a doua jumătate a lunii aprilie.
Ne așteptăm ca în a doua parte a lunii aprilie să primim primele doze, în același timp în care vor primi și celelalte țări membre ale UE. Nu estimăm că vom primi un număr mare de doze, însă avantajul net este că se administrează o singură doză, or din acest punct de vedere, vaccinul va fi o ușurare atât pentru persoanele care se prezintă la vaccinare, cât și pentru organizarea efectivă a vaccinării. Se face o singură doză și teoretic la un interval de 14 zile după ar trebui să avem răspuns imun protector”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Întrebat câte doze va primi România în mod concret, președintele CNCAV a spus: „câteva zeci de mii anticipăm”.