Cel mai vechi quasar cunoscut al Universului, descoperit la 13 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ
Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată și cea mai antică sursă singulară de emisii radio din Universul cunoscut. Acea sursă este unul dintre cele mai puternice acceleratoare de particule ale Universului, anume un quasar aflat la 13 miliarde de ani-lumină de Pământ care produce jeturi de particule aproape cu viteza luminii.
Quasarii sunt unele dintre cele vechi, depărtate, masive și luminoase obiecte din Univers. Quasarii alcătuiesc nucleele galaxiilor acolo unde găuri negre supermasive consumă toată materia care nu poate scăpa de forța gravitațională. În timp ce gaura neagră devorează materia, aceasta declanșează o cantitate imensă de radiații care poate fi de 1 trilion de ori mai luminoasă decât cele mai strălucitoare stele, astfel că quasarii sunt cele mai luminoase obiecte din Universul observabil.
Quasarul din cazul de față, denumit P172+18, este o relicvă formată în jur de 780 de milioane de ani după Big Bang și dezvăluie indicii despre una dintre cele mai timpurii perioade ale Universului, adică epoca de reionizare. La începutul acestei perioade, Universul era întunecat de un nor aproape uniform de hidrogen.
P172+18 este de aproape 300 de milioane de ori mai masiv decât Soarele
Oamenii de știință descriu această perioadă drept „Epoca tenebrelor” sau „Epoca întunecată” a Universului, pentru că mare parte din lumina produsă era absorbită rapid. În cele din urmă, gravitația a dus la prăbușirea gazelor primordiale în primele stele și quasar, care au început să încălzească și să ionizeze gazele din jur, astfel permițând luminii să pătrundă.
Observațiile ulterioare cu ajutorul telescoapelor, inclusiv de la Observatorul Keck din Hawaii și Chile, au arătat că P172+18 este de aproape 300 de milioane de ori mai masiv decât Soarele și se numără printre quasarii cu cea mai rapidă creștere descoperiți până acum de astronomi.
Cercetătorii au descris quasarul ca explozii depărtate de lumină care iluminează un anumit timp și spațiu din istoria Universului. Fiecare quasar descoperit de oamenii de știință dezvăluie o altă parte din cronologia dintre Big Bang și Universul pe care îl vedem în ziua de astăzi. Cercetătorii speră că vor găsi și alți quasari în curând, potrivit Live Science.
La scurt timp după descoperirea quasarului, astronomii au descoperit o altă sursă de unde radio în apropiere
De fapt, la scurt timp după descoperirea quasarului P172+18, astronomii au descoperit o altă sursă de unde radio în apropiere. Dacă observațiile viitoare vor confirma că această sursă de emisii radio este situată la aceeași distanță ca și quasarul P172+18, cele două obiecte ar putea fi cea mai depărtată pereche de galaxii active descoperită vreodată.
Cercetătorii speră ca telescoapele moderne, inclusiv noul Telescop Spațial James Webb al NASA, să reușească să stabilească distanța exactă a sursei de emisii radio.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au identificat şase galaxii care s-au transformat în quasari
Universul primoridal era luminat de un quasar ce are în centrul său o gaură neagră supermasivă
Cum arată Gaura Neagră care înghite o stea ca Soarele nostru în fiecare zi
Cea mai mare hartă 3D de a Universului, dezvăluită de astrofizicieni după 20 de ani de muncă