Rusia și China au semnat un memorandum pentru a înființa o stație internațională de cercetare pe Lună, potrivit anunțului făcut de agenția spațială rusă Roscosmos.
Moscova și Beijing vor întocmi un plan pentru a stabili stația și a coopera îndeaproape la planificarea, proiectarea și implementarea proiectului, precum și prezentarea acestuia comunității spațiale internaționale.
„O stație științifică lunară internațională este un complex de facilități experimentale și de cercetare create pe suprafața și / sau pe orbita Lunii, cu scopul de a desfășura activități de cercetare multidisciplinare și multifuncționale”, a transmis agenția spațială rusă, citată de Reuters.
Totodată, Rusia și China vor promova cooperarea internațională în cadrul proiectului și vor oferi acces egal oricărei națiuni care vrea să participe, mai arată sursa citată.
Memorandumul a fost semnat de șeful Roscosmos, Dmitry Rogozin, și de Zhang Kejian, șeful Administrației Spațiale Naționale din China, în timpul unei întâlniri prin videoconferință.
Rusia și China au încercat să-și adâncească relațiile în ultimii ani, mai ales din 2014, când anexarea Crimeei de la Ucraina a încordat grav legăturile Moscovei cu Occidentul.
Tot marți, China și Franța și-au reafirmat angajamentul de a lucra împreună în domeniul explorării spațiului.
Parte a „visului spațial” enunțat public de președintele Xi Jinping, China lucrează la construirea stației spațiale Tiangong-3 (Palatul Ceresc în limba română) estimată să fie operațională în 2022 și intenționează ca, în cele din urmă, să trimită oameni pe Lună.
În decembrie 2020 a trimis pe Lună sonda spațială fără echipaj Chang’e-5 care a colectat și transportat apoi pe Terra sol și roci lunare. La începutul anului 2019, China a devenit prima țară din lume care a ajuns pe partea nevăzută a Lunii cu sonda Chang’e-4.
Noua rachetă Long March 8, lansată cu succes de China
Motivul pentru care China și-a prăbușit intenționat o parte din nava spațială Chang’e-5 pe Lună
Roscosmos caută o actriță cu abilități speciale pentru un film pe Stația Spațială Internațională