Un meteorit care s-a prăbușit în deșertul Sahara este mai vechi decât Pământul

14 03. 2021, 17:00

Un meteorit singuratic care s-a prăbușitîn deșertul Sahara în 2020 este mai vechi decât Pământul. Roca spațială primordială are în jur de 4,6 miliarde de ani și este cel mai vechi exemplu cunoscut de magmă spațială.

Vârsta și conținutul mineral indică faptul că roca a apărut în Sistemul Solar timpuriu în scoarța unei protoplanete, acesta fiind corp stâncos și imens în procesul de dezvoltare într-o planetă, potrivit unui nou studiu.

Meteoritul, numit Erg Chech 002 (EC 002), este cel mai probabil o bucată care a supraviețuit dintr-o planetă care a fost distrusă sau absorbită de alte planete stâncoase mai mari în timpul formării Sistemului Solar.

EC 002 este o chondrită sau un meteorit pietros

Bucăți din EC 002 au fost găsite în Adrar, Algeria, în luna mai 2020, și fragmentele au fost „relativ grunjoase, granulate, cafenii și bej”, încrustate sporadic cu cristale care erau „verzi, verzi-gălbui și maronii”, potrivit unei descrieri a Institutului Lunar și Planetar (LPI) din SUA.

EC 002 este o chondrită sau un meteorit pietros, care provine dintr-un corp cu o scoarță și un nucleu distinct, însă din care lipsesc granule de minerale numite „chondrule”, potrivit Centrului pentru Studiul Meteoriților de la Universitatea din Arizona.

Unul dintre cele mai mari obiecte din centura de asteroizi

Aproximativ 3.100 de meteoriți cunoscuți își au originea în scoarța și mantaua asteroizilor stâncoși, însă aceștia dezvăluie foarte puține despre diversitatea protoplanetară din vremea în care Sistemul Solar era tânăr. În jur de 95% dintre meteoriți provin de la două „corpuri părintești”, iar aproape 75% dintre aceștia au provenit de la o singură sursă, posibil de la asteroidul 4 Vesta, unul dintre cele mai mari obiecte din centura de asteroizi, potrivit Live Science.

„Acest meteorit este cea mai veche rocă magmatică analizată până acum și dezvăluie detalii despre formarea scoarțelor primordială care au acoperit cele mai vechi protoplanete”, au spus oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un meteorit feros care cântărește 14 kilograme, recuperat de cercetători dintr-un sat din Suedia

Fragmentele unui meteorit indică existența unui obiect uriaș și necunoscut în Sistemul Solar timpuriu

Astronomii au observat un sistem protoplanetar neobișnuit

O nouă modalitate prin care se formează planetele, surprinsă pentru prima oară de cercetători