Beneficiile microdozelor de LSD sau alte psihedelice ar putea fi, de fapt, doar efectul placebo
Beneficiile mintale ale microdozelor de droguri psihedelice precum LSD sau ingredientul activ din ciupercile halucinogene ar putea fi cauzate de efectul placebo.
Microdozarea este un termen pentru oamenii care consumă în mod regulat cantități mici de droguri precum LSD. Consumatorii pretind că astfel nu se droghează, ci devin mai creativi, mai ageri și sănătatea mintală este îmbunătățită.
Microdozarea reprezintă între 10 și 20% dintr-o doză normală, consumată de câteva ori pe săptămână.
Dozele de psihedelice pot ameliora anxietatea, depresia și alte afecțiuni mintale
Unele studii au sugerat că dozele mai însemnate de psihedelice pot ameliora anxietatea, depresia și alte afecțiuni mintale. Însă, microdozarea a fost testată doar prin studii restrânse controlate prin placebo, înregistrând rezultate mixte. Efectul placebo reprezintă beneficiile mintale sau fizice pe care oamenii le obțin de pe urma unor tratamente datorită forței anticipării.
Având în vedere că este dificil să obții aprobare pentru cercetările prin care participanții primesc drogurile ilegale, Balázs Szigeti de la Imperial College London și colegii săi au recurs la un studiu clinic neobișnuit. Aceștia au folosit forumuri online pentru a contacta oameni care practică microdozarea acasă cu LSD, compusul psilocibină din ciuperci halucinogene sau alte droguri, de obicei cumpărate pe internet.
Nimic mai mult decât efectul placebo
Acesta a fost cel mai mare studiu asupra psihedelicelor, controlat prin placebo, desfășurat până acum. Cercetătorii de la Imperial College London au descoperit că microdozele de LSD au îmbunătățit cu adevărat starea psihică a voluntarilor, în mai multe moduri.
Totuși, doar o jumătate din rezultate a arătat acest lucru. Atunci când oamenii de știință au analizat ce droguri au consumat voluntarii, aceștia au descoperit că efectul placebo a funcționat la fel de bine ca drogurile. Cu alte cuvinte, starea îmbunătățită raportată de consumatorii de microdoze ar putea fi nimic mai mult decât efectul placebo, potrivit The Guardian.
„Descoperirile noastre au confirmat unele efecte psihologice benefice ale microdozării”
„Descoperirile noastre au confirmat unele efecte psihologice benefice ale microdozării de la studii observaționale, precum îmbunătățirea stării de bine și nivelul de satisfacție”, a spus Balázs Szigeti, autor principal al studiului și cercetător la Institutul pentru Cercetare Psihedelică de la Imperial College.
„Totuși, am văzut aceleași îmbunătățiri în rândul participanților care au primit placebo. Asta sugerează că îmbunătățirile ar putea fi explicate prin efectul placebo, ci nu doar prin acțiunea farmaceutică a drogurilor”, a adăugat Szigeti.
Vă mai recomandăm să citiți și:
LSD ar putea juca un rol în terapii pentru autism și anxietate socială
Un experiment recent a arătat ce efecte pot avea microdozele de LSD
Savanţii au reuşit (probabil) să afle cum funcţionează LSD-ul