Cât de eficient este vaccinul Pfizer? Rezultatele primului mare studiu, în lumea reală, efectuat pe 1,2 milioane de oameni
Vaccinul Pfizer/BioNTech se dovedește extrem de eficient în prevenirea infecției COVID-19, este concluzia primului mare studiu efectuat în lumea reală. Cercetarea efectuată pe 1,2 milioane de oameni vine într-un moment important pentru țările care intenționează să pună capăt restricțiilor și să redeschidă economiile.
Până acum, cele mai multe date despre eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 au venit în condiții controlate, în studii clinice, lăsând un element de incertitudine despre cum s-ar transpune rezultatele în lumea reală.
Cercetările efectuate în Israel, care de două luni pare că vrea să fie lider la vaccinarea împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, au arătat că două doze de vaccin Pfizer au redus cu 94% cazurile simptomatice de COVID-19 la toate categoriile de vârstă, precum și de forme grave ale bolii într-o proporție similară.
Totodată, studiul efectuat pe circa 1,2 milioane de persoane a arătat că o singură doză a avut o eficiență de 57% pentru protejarea împotriva infecțiilor simptomatice după două săptămâni.
Eficacitatea vaccinului Pfizer în lumea reală nu a diferit mult față de studiile clinice
Rezultatele studiului derulat de Institutul de Cercetare Clalit din Israel în parteneriat cu Universitatea Harvard din SUA sunt fost apropiate de cele din studiile clinice de anul trecut, care au indicat că două doze erau eficiente în proporție de 95%.
„Am fost surprinși deoarece ne așteptam ca, în condițiile lumii reale, în care lanțul de frig nu este menținut perfect și populația este mai în vârstă și mai bolnavă, rezultatele să nu fie la fel de bune precum cele din studiile clinice controlate”, a declarat pentru Reuters autorul principal al studiului, Ran Balicer. „Vaccinul a funcționat la fel de bine în lumea reală. Am arătat că vaccinul este eficient în subgrupuri diferite, de la tineri la vârstnici, la cei fără comorbidități sau cu câteva”, a adăugat el.
Studiul sugerează, de asemenea, că vaccinul dezvoltat de producătorul american de medicamente Pfizer și BioNTech, o companie de biotehnologie din Germania, este eficient împotriva variantei de coronavirus identificată pentru prima dată în Marea Britanie.
Cercetătorii au spus, însă, că nu pot oferi un nivel specific de eficacitate, dar varianta era versiunea dominantă a virusului în Israel la momentul studiului.
Studiul efectuat pe 1,2 milioane de oameni nu a putut verifica și eficacitatea împotriva variantei din Africa de Sud
Cercetarea nu indică modul în care acționează vaccinul împotriva unei alte variante, acum dominantă în Africa de Sud, care a arătat că reduce eficacitatea altor vaccinuri COVID-19.
Din cele nouă milioane de locuitori din Israel, aproape jumătate au primit o primă doză, iar o treime au primit ambele doze de când a început campania națională de vaccinare, în 19 decembrie. Acest lucru a făcut ca țara să fie prima din lume unde s-a putut testa în condiții reale capacitatea vaccinului de a stopa pandemia.
Studiul a examinat aproximativ 600.000 de persoane vaccinate în raport cu un grup de control de aceeași dimensiune de persoane nevaccinate.
„Este o veste extraordinară, care confirmă faptul că vaccinul este în jur de 90% eficient în prevenirea infecției documentate cu orice grad de severitate de la 7 zile după a doua doză”, a declarat Peter English, consultant al guvernului britanic în controlul bolilor transmisibile.
Cercetarea a fost publicată în New England Journal of Medicine.
Vă recomandăm să citiți și:
Doi cercetători din Canada recomandă întârzierea injectării rapelului la vaccinul Pfizer
Ce a constatat Israelul după vaccinarea intensă cu dozele Pfizer
FDA: Vaccinul Johnson & Johnson cu doză unică pare sigur și eficient
Câți bani au cerut inițial Pfizer şi BioNTech pentru o doză a vaccinului anti-coronavirus