Medicii de la Spitalul Național de Copii din Washington, D.C., au descoperit că un bebeluș bolnav de COVID-19 nu avea doar o variantă nouă de coronavirus, dar și o încărcătură virală de 51.418 mai mare decât orice alt pacient tânăr.
Noua variantă a fost identificată recent atunci când cercetătorii au secvențiat genomul virusului de la bebeluș, care a fost tratat în luna septembrie a anului trecut și s-a recuperat.
Nu este clar cât de comună sau periculoasă este noua variantă. O bază de date a descoperit opt alte cazuri cu această variantă de COVID-19 în Statele Unite ale Americii, potrivit unui nou studiu, care nu a fost încă evaluat de experți, cu privire la variantele de coronavirus întâlnite la copii.
Noua variantă detectată are un tip diferit de proteină Spike care ar putea ajuta virusul să fie mai contagios, au spus cercetătorii.
Nu este clar deocamdată dacă noua variantă explică numărul uriaș de particule virale detectate în nasul bebelușului.
„Ar putea fi pur și simplu o coincidență. Însă, legătura este destul de puternică. Dacă vezi un pacient cu o cantitate de virus exponențial mai crescută și este o variantă complet diferită, cel mai probabil există o legătură”, a explicat Roberta DeBiasi, director al secției de boli infecțioase de la Spitalul Național de Copii din Washington, D.C.
Copiii sunt mai puțin predispuși la forme severe de COVID-19, potrivit studiilor. Cei mai tineri ar putea fi mai puțin capabili să infecteze alți oameni atunci când se îmbolnăvesc, deși Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA sugerează că toată lumea ar putea fi capabilă să răspândească virusul SARS-CoV-2.
Totuși, oamenii de știință nu înțeleg deocamdată în totalitate implicațiile coronavirusului pentru copii și bebeluși, informează Science Alert.
În ultimele cinci luni, numărul cazurilor de pediatrie a crescut „dramatic”, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. Forme severe de COVID-19 în rândul copiilor sunt rare, dar totuși există. Acestea au fost asociate cu efecte secundare grave și pe termen lung, inclusiv leziuni cerebrale. De asemenea, știm deja că unii copii sunt mai vulnerabili decât alții.
O femeie a murit după ce a primit un transplant de plămâni infectați cu COVID-19
Câinii ar putea detecta COVID-19 mai bine decât testele actuale
COVID-19 infectează celule cheie ale creierului, iar asta poate duce la moartea neuronilor