Cea mai precisă hartă plată a Pământului creată vreodată
Pământul este o sferă, așadar cum poate fi înfățișată în mod corespunzător pe o hartă 2D? Pur și simplu trebuie să turtim Terra ca să obținem două „clătite”, una care arată emisfera nordică și alta pe cea sudică, ecuatorul fiind situat în jurul marginilor, arată un nou studiu.
Aceste două „clătite” reprezintă cea mai precisă hartă plată a Pământului făcută vreodată, au spus autorii studiului. Spre deosebire de alte hărți plate, noua hartă circulară nu reduce și nici nu exagerează dimensiunile oceanelor sau a maselor terestre. Spre exemplu, multe hărți 2D înfățișează Groenlanda la fel de mare ca Africa, deși Africa este de 14 ori mai mare.
Mai mult, față de alte hărți care sunt foarte mari, „această hartă poate fi ținută în mână”, a spus J. Richard Gott, autor principal al studiului și profesor de astrofizică la Universitatea Princeton. „Această hartă poate fi printată față-verso pe o singură pagină, gata să fie decupată de cititor”, a adăugat Gott.
Noua hartă plată a Pământului este alcătuită din două „clătite”
„Nimeni nu poate face totul perfect pe o hartă plată a Pământului. O hartă bună la ceva poate fi eronată în alte aspecte”, a mai precizat Gott.
Spre exemplu, harta cunoscută de majoritatea oamenilor este proiecția cartografică Mercator, care poate fi găsită în săli de curs și care stă la baza Google Maps. Deși proiecția Mercator este bună la reprezentarea formelor locale, harta distorsionează suprafața în apropiere de Polul Sud și Nord, așa că aceste regiuni sunt deseori ciopârțite.
Noua hartă a fost publicată la data de 15 februarie în baza de date arXiv și este alcătuită din două „clătite” care pot fi văzute una langă cealaltă sau față-verso. Dacă dorești să măsori distanța dintre emisfere, trebuie doar să folosești o sfoară sau o ruletă pentru a înconjura fiecare „clătită”.
„Harta noastră este, de fapt, mai asemănătoare globului decât orice altă hartă plată”
Harta formată din „clătite” are erori de distanță mai mici decât orice altă hartă plată 2D. Spre exemplu, configurația sa înseamnă că distanțele nu pot fi mai mici sau mai mari decât 22,2% din cifra reală, a mai spus Gott. Prin comparație, proiecția Mercator au erori de distanță remarcabil de mari în apropiere de polii planetei și la marginile hărții, potrivit Live Science.
Mai mult, zonele de la marginea ecuatorială a hărții sunt doar de 1,57 ori mai mari decât zone din centru.
Gott a precizat că nu cunoaște altă hartă cu două fețe a Pământului. „Harta noastră este, de fapt, mai asemănătoare globului decât orice altă hartă plată. Pentru a vedea tot globul, trebuie doar să o rotești. Pentru a vedea întreaga hartă, trebuie doar să o întorci”, a adăugat Gott.