Cercetătorii au descoperit molecule organice în formațiuni stâncoase antice din Australia, dezvăluind ceea ce ar putea fi primele dovezi ale ingredientelor chimice care ar fi stat la baza formelor de viață primordiale ale Terrei.
Descoperirea a fost făcută în formațiunea Dresser din vestul Australiei care datează din urmă cu 3,5 miliarde de ani și se numără printre mai multe cercetări care sugerează existența vieții antice în această regiune a lumii.
În ultimii ani, formațiunile hidrotermale de la Dresser au arătat în repetate rânduri semnale a ceea ce par a fi cele mai vechi forme terestre de viață. Oamenii de știință au descoperit „dovezi definitive” ale biosemnăturilor microbiene care datează din urmă cu 3,5 miliarde de ani.
Acum, în cadrul unui studiu recent, cercetătorii din Germania au identificat urme ale reacțiilor chimice specifice care ar fi putut declanșa apariția unor astfel de organisme primordiale, descoperind molecule organice în interiorul depozitelor de baritină, un mineral format în urma mai multor procese, inclusiv fenomene hidrotermale.
„Baritina este asociată în mod direct cu straturile microbiene fosilizate, iar acestea miros ca ouă putrezite atunci când sunt scrijelite. Astfel, noi am suspectat că acestea conțin materiale organice care ar putea servi drept nutrienți pentru viața microbiană timpurie”, a explicate Helge Mißbach, geobiolog la Universitatea Köln, din Germania.
Folosind o varietate de tehnici de analiză, oamenii de știință au descoperit o „diversitate uimitoare de molecule organice cu relevanță metabolică dedusă sau cunoscută”, potrivit Science Alert.
Printre acestea s-au numărat compușii organici metantiol și acid acetic, pe lângă numeroase gaze, inclusiv hidrogen sulfurat, care ar putea avea origini biotice sau abiotice.
Pe lângă substanțele chimice care ar fi acționat ca nutrienți sau substraturi, alți compuși descoperiți în formațiunile stâncoase ar fi putut servi drept „cărămizi” pentru o varietate de reacții chimice bazate pe carbon, procese care ar fi declanșat metabolismul microbian, prin producerea de surse de energie, precum lipidele, care ar fi putut să fie descompuse de formele de viață.
„Cu alte cuvinte, ingredientele esențiale ale agenților critici pentru apariția vieții au fost disponibile în mediile din Dresser”, au mai explicat cercetătorii.
Forme misterioase de viață, descoperite în unul dintre cele mai ostile locuri de pe Pământ
10 descoperiri incredibile despre viața extraterestră din anul 2020
„Cărămizile vieții” se pot forma în norii interstelari, cu mult înaintea stelelor și planetelor
Cercetătorii au identificat molecule organice necesare vieții pe asteroidul Bennu