Oamenii de știință au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce dorm și visează
Oamenii de știință au identificat un nou fenomen pe care l-au descris drept „visare interactivă”, prin care oamenii care au parte de somn profund și vise lucide pot urma instrucțiuni, pot răspunde la întrebări simple și chiar pot rezolva probleme matematice elementare.
Pe lângă faptul că adaugă un nivel complet nou de înțelegere a ceea ce se întâmplă în creier atunci când visăm, noul studiu ar putea să ne învețe cum să ne antrenăm visele și să ne ajute să atingem un anumit obiectiv sau să tratăm o anumită tulburare mintală.
Există multe aspecte despre psihologia somnului care rămân deocamdată un mister, inclusiv faza REM a somnului (mișcarea rapidă a ochilor), atunci când visele își fac apariția. Ar putea fi extrem de folositor să obținem răspunsuri în timp real de la oameni care dorm.
„Am arătat că cei care visează sunt capabili să producă răspunsuri în timp real”
„Am descoperit că indivizii aflați în faza REM a somnului pot interacționa cu un experimentator și poate comunica în timp real. Totodată, am arătat că cei care visează sunt capabili să înțeleagă întrebări, să facă operațiuni de memorie și să producă răspunsuri”, a explicat Ken Paller, psiholog la Universitatea Northwestern, din SUA.
„Majoritatea oamenilor ar putea crede că așa ceva nu ar fi posibil, că oamenii s-ar trezi sau nu ar răspunde la întrebări”, a continuat Paller.
Cercetătorii au lucrat cu 36 de indivizi în cadrul unor experimente desfășurate în patru laboratoare diferite. Un voluntar suferea de narcolepsie și avea frecvent vise lucide, în timp ce experiența altora era variată.
Cum au fost date răspunsurile?
În timpul celor mai profunde faze a somnului, oamenii de știință au interacționat cu participanții la studiu prin atingere fizică, înregistrări audio și lumini. Participanții au fost rugați să răspundă la întrebări simple de matematică, să numere luminile sau atingerile, dar și să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebări simple precum „poți vorbi în limba spaniolă?”.
Răspunsurile au fost date prin mișcările ochilor sau ale mușchilor faciali. În timpul celor 57 de sesiuni de somn, cel puțin un răspuns corect a fost observat în 47% dintre sesiunile în care visarea lucidă a fost confirmată de participant.
O cale de a hotărî ce vom vedea în visele noastre
Indivizii implicați în studiu au fost de obicei treziți după un răspuns reușit astfel încât să poată relata despre visele lor. În unele cazuri, participanții au perceput întrebările ca și cum ar fi venit din exterior sau de parcă ar fi fost suprapuse cu visele, iar alții au spus că întrebările au fost în interiorul viselor, potrivit Science Alert.
Astfel de cercetări ar putea fi folositoare pentru viitoarele studii asupra viselor, memorie și importanței somnului pentru stabilirea amintirilor. De asemenea, ar putea ajuta la tratarea tulburărilor de somn, iar în viitor ar putea chiar să ne ofere o cale de a hotărî ce vom vedea în visele noastre.
Vă mai recomandăm să citiți și:
De ce unii oameni vorbesc în somn?
Există o legătură între apneea în somn şi proteina care produce Alzheimer
Paznicul neașteptat. Un papagal şi-a trezit stăpâna din somn în timpul unui jaf
Cercetătorii încep să înțeleagă de ce unii oameni pot „auzi” vocile celor morți