Cygnus X-1, prima gaură neagră detectată vreodată, care a fost observată în 1964 și a devenit chiar subiectul unui pariu între oameni de știință de renume, este mai mare decât se știa anterior.
Cercetători din Australia au anunțat că noile observații ale găurii negre Cygnus X-1, care orbitează într-un sistem împreună cu o stea mare și luminoasă, au arătat că este mai mare cu de 21 de ori masa Soarelui, fiind astfel cu aproximativ 50% mai masivă decât se credea anterior, potrivit Reuters.
Deși este încă una dintre cele mai apropiate găuri negre cunoscute, oamenii de știință au descoperit că este oarecum mai departe decât s-a calculat anterior, fiind la 7.200 de ani lumină (9,5 trilioane de kilometri) de Pământ.
Găurile negre sunt corpuri extrem de dense, cu atracții gravitaționale atât de puternice încât nici măcar lumina nu scapă. Unele dintre ele, găurile negre „supermasive”, sunt uriașe, precum Sagittarius A*, aflată în centrul galaxiei Calea Lactee, de 4 milioane de ori mai mare decât masa Soarelui. Găurile negre mai mici, cu „masă stelară”, dețin masa unei singure stele.
Cygnus X-1 este cea mai mare gaură neagră cunoscută din Calea Lactee și una dintre cele mai puternice surse de raze X văzute de pe Pământ, a declarat astronomul James Miller-Jones de la Universitatea Curtin și Centrul Internațional de Cercetare în Radioastronomie (ICRAR) din Australia, care a condus studiul publicat în revista Science.
Această gaură neagră se rotește atât de repede, aproape de viteza luminii, încât se apropie de rata maximă prevăzută în Teoria Relativității Generale a fizicianului Albert Einstein, a adăugat Miller-Jones.
Cygnus X-1 devorează materialul care suflă de pe suprafața stelei partener pe care o orbitează strâns, o „supergigantă albastră” de aproximativ 40 de ori mai mare decât masa Soarelui.
Aflată acum în constelația Lebăda, Cygnus X-1 și-a început existența în urmă cu 4 milioane până la 5 milioane de ani ca o stea cu o masă de până la 75 de ori mai mare decât a Soarelui, iar acum câteva zeci de mii de ani s-a prăbușit într-o gaură neagră.
Cercetarea a inclus date de la sistmul de radiotelescoape VLBA (Very Large Baseline Array), care cuprinde 10 stații de observare din SUA.
După ce Cygnus X-1 a fost catalogată pentru prima dată o gaură neagră, a fost pus un pariu între fizicienii Stephen Hawking, care susținea că nu trebuie considerată astfel, și Kip Thorne. În cele din urmă, Hawking a recunoscut că este o gaură neagră și s-a achitat către Thorne cu un abonament la revista Penthouse.
Astronomul James Miller-Jones a precizat că pe noile descoperiri nu s-au făcut anterior pariuri.
O gaură neagră care „mușcă” dintr-o stea la fiecare 114 zile, descoperită de astronomi
NASA anunță că o gaură neagră supermasivă a dispărut fără urmă. Cum poate fi explicat fenomenul
Dezamăgire astronomică. Cea mai apropiată gaură neagră se dovedește a fi un sistem binar bizar