Vaccinul împotriva COVID-19 creat de Pfizer și BioNTech produce un răspuns imunitar slab împotriva variantei contagioase din Africa de Sud, care acum a fost identificată și în Statele Unite ale Americii, a sugerat un nou studiu.
Vaccinul a generat un răspuns imun mai puțin puternic împotriva coronavirusului produs în laborator, conceput pentru a imita varianta descoperită în Africa de Sud, cunoscută drept B.1.351, în comparație cu tulpina originală, au anunțat companiile farmaceutice.
Cercetătorii au observat o reducere de aproximativ două treimi a modului în care anticorpii produși de vaccinul Pfizer au luptat împotriva variantei produse în laborator, potrivit datelor publicate în jurnalul New England Journal of Medicine.
Varianta creată în laborator a avut aceeași proteină Spike ca și varianta reală, partea din virus care este folosită pentru infectarea celulelor și ținta pentru vaccinurile existente împotriva COVID-19. Varianta sud-africană a fost descoperită acum în 35 de țări și mai multe state americane.
Autorii studiului au spus că nu este „clar” deocamdată ce înseamnă cu adevărat această reducere a răspunsului de „neutralizare” a anticorpilor pentru nivelul de protecție oferit de vaccinul Pfizer împotriva variantei B.1.351 în viața reală.
Vaccinul creat de Pfizer și BioNTech a dovedit o eficiență de 95% împotriva tulpinei originale de coronavirus în timpul studiilor clinice din 2020, iar acesta a fost primul vaccin împotriva COVID-19 aprobat de mai multe țări, inclusiv SUA și Regatul Unit. Pfizer și BioNTech au spus că intenționează să producă aproximativ 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021.
Varianta B.1.351 a fost descoperită inițial în Africa de Sud în mostre care datează din luna octombrie a anului trecut, iar acum s-a răspândit în 35 de țări din lume. Există deocamdată opt cazuri confirmate de oameni infectați cu această variantă, însă numărul real ar putea fi mult mai mare.
Varianta ar fi cu 50% mai contagioasă decât variantele originale ale noului coronavirus. Studiile în laborator au arătat că uneori B.1.351 scapă de anticorpii produși de oameni infectați anterior cu virusul SARS-CoV-2. Impactul acestui fenomen asupra eficienței vaccinurilor nu este deocamdată clar.
Oamenii de știință de la gigantul farmaceutic american Pfizer și Universitatea din Texas au testat mostre de sânge de la 15 oameni care au primit vaccinul Pfizer/ BioNTech împotriva a trei pseudovirusuri create în laborator, iar apoi au comparat răspunsul cu tulpina care circula în SUA în ianuarie 2020, potrivit Science Alert.
Tehnica este foarte similară cu un experiment anterior desfășurat de aceeași cercetători, care a arătat că vaccinul de la Pfizer nu funcționează la fel de bine împotriva mutațiilor din varianta virusului descoperită în Regatul Unit și Africa de Sud.
Vaccinul Pfizer a avut o eficiență de cel puţin 94% în Israel
Motivul pentru care Japonia va arunca milioane de doze de vaccin Pfizer