Ce se întâmplă cu adevărat cu metabolismul nostru atunci când ținem regim
Când vine vorba de diete și regimuri de slăbit, studiile arată că majoritatea oamenilor vor reveni parțial sau în totalitate la greutatea inițială.
Deși există multe motive pentru care revenirea la greutatea inițială s-ar putea întâmpla, unele teorii populare spun că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că dietele afectează pentru totdeauna metabolismul. Însă, deși este adevărat faptul că dietele încetinesc metabolismul, acestea pot să și îmbunătățească metabolismul în mai multe moduri.
Atunci când vorbim despre metabolism, de obicei facem referire la rata metabolică. Asta înseamnă numărul de calorii pe care corpul le arde în momentele de repaus. Desigur, cu cât suntem mai activi, cu atât mai multe calorii vom arde.
Ce înseamnă termogeneza adaptativă
Pentru a pierde în greutate prin intermediul dietelor și a regimurilor de slăbit, trebuie să consumăm mai puține calorii decât folosim. Asta forțează corpul să-și folosească depozitele de energie, precum grăsimea, pentru acoperirea deficitului. Astfel, rata metabolică se va schimba. Pierderea masei musculare în timp ce urmăm diete și regimuri de slăbit, care arde în jur de 15 – 25 de calorii per kilograme în fiecare zi, scade rata metabolică în cazul momentelor de repaus, ceea ce înseamnă că avem nevoie de mai puțin calorii decât în trecut.
Însă, corpul încetinește în mod intenționat metabolismul astfel încât să-și păstreze depozitele de energie și să minimizeze pierderea în greutate. Atunci când corpul simte că depozitele de grăsime scad, acesta declanșează termogeneza adaptativă, un proces care continuă să reducă rata metabolică în momentele de repaus și care ar putea să împiedice pierderea în greutate, în ciuda dietelor stricte.
Schimbările care apar în timpul pierderii în greutate
Termogeneza adaptativă poate apărea în decurs de trei zile de la începerea unei diete, fiind sugerat faptul că poate persista mult timp după încetarea dietei, chiar favorizând revenirea la greutatea inițială.
O scădere a ratei metabolice este doar una dintre schimbările care apar în timpul pierderii în greutate. Atunci când pierdem în greutate, schimbarea principală este reducerea grăsimii corporale. Această scădere este produsă, de fapt, de micșorarea celulelor adipoase. Această micșorare semnalează că depozitele de energie ale corpului se golesc. Astfel, apare o scădere bruscă a nivelului de leptină.
Singura modalitate prin care putem împiedica revenirea la greutatea inițială
De obicei, leptina este un hormon care inhibă apetitul și crește rata metabolică. Însă, atunci când nivelurile de leptină se prăbușesc, rata metabolică încetinește și foamea crește. Însă, deși par o contradicție, toate aceste schimbări duc, în cele din urmă, la un metabolism mult mai eficient și mai sănătos. Așadar, dietele nu ruinează metabolismul, ci mai degrabă îl îmbunătățesc prin faptul că îl ajută să funcționeze mai bine.
Totuși, dacă nu avem grijă, aceste îmbunătățiri metabolice pot favoriza revenirea sau chiar depășirea greutății inițiale, potrivit Science Alert. Studiile arată că exercițiile fizice, chiar și cele simple, ar putea fi singura modalitate prin care putem împiedica revenirea la greutatea inițială.
Mai mult, acestea ajută la îmbunătățirea abilității noastre de a menține o anumită greutate. Exercițiile mai pot ajuta la reglarea apetitului și ar putea face pierderea în greutate mai sustenabilă pe termen lung.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic Ce sunt anti-nutrienții și de ce ar trebui incluși în orice dietă echilibrată
Dieta mediteraneană reduce efectele stresului și previne îmbătrânirea sistemului nervos
O dietă cu prea multe ouă, asociată cu un risc crescut de diabet