Cercetătorii de la Vektor, un laborator controversat din Rusia, au început studierea virusurilor preistorice

19 02. 2021, 18:00

Vektor, laborator finanțat de statul rus, a anunțat că lansează un program de cercetare a virusurilor preistorice prin analizarea rămășițelor animale descoperite în urma topirii permafrostului.

Laboratorul situat în Siberia a transmis printr-un comunicat de presă că scopul proiectului este identificarea paleovirusurilor și desfășurarea cercetărilor avansate în privința evoluției virusurilor.

Cercetările efectuate în colaborare cu Universitatea Yakutsk au început cu analiza țesuturilor extrase de la un cal preistoric care ar fi vechi de 4.500 de ani.

Cercetătorii vor studia mostre de la mai multe animale preistorice

Reprezentanții Vektor au mai transmis că rămășițele au fost descoperite în 2009 în Yakutia, o regiune vastă din Siberia unde rămășițele animalelor paleolitice precum mamuți sunt găsite în mod regulat. Oamenii de știință avertizează că Arctica se topește de două ori mai repede decât media globală, punând în pericol viața sălbatică și eliberând carbonul depozitat în permafrost.

Oamenii de știință au spus că vor extrage mostre de la mamuți, câini, rozătoare, elani, potârnichi, iepuri de câmp și alte animale preistorice.

Maxim Cheprasov, directorul laboratorului de la Muzeul Mamuților de la Universitatea Yakutsk, a spus că animalele recuperate au fost deja supuse unor studii bacteriene, potrivit Science Alert.

Un fost centru pentru dezvoltarea armelor biologice

„Desfășurăm pentru prima oară studii în privința paleovirusurilor”, a adăugat Cheprasov.

Paleovirusurile sunt patogeni care au existat în trecut, însă au dispărut între timp.

Un fost centru pentru dezvoltarea armelor biologice în perioada sovietică, laboratorul Vektor din regiunea Novosibirsk a Siberiei este unul dintre cele două instituții din lume care dețin virusul variolei.

Totodată, laboratorul a ajuns pe prima pagină a publicațiilor din întreaga lume după ce o explozie a zguduit din temelii clădirea în luna septembrie a anului 2019. Laboratorul a fost cuprins de flăcări, însă autoritățile au insistat la acea vreme că nu erau depozitate substanțe cu risc biologic în încăperea în care s-a produs explozia.

Vektor a dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului, EpiVacCorona, care a primit licență în octombrie 2020 în Rusia și este programat să înceapă producerea în masă în februarie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un rinocer lânos tânăr, incredibil de bine conservat, descoperit după topirea permafrostului din Siberia

Topirea permafrostului este bombă cu ceas 

Următoarea sursă de coronavirusuri ar putea fi chiar cea mai mare pădure tropicală a lumii

Capacitate extremă de adaptare. Cercetătorii au descoperit viaţă bacteriană în apă prinsă sub permafrostul din Alaska de acum 50.000 de ani