Dacă vrei să vezi cum un creion rigid se transformă în cauciuc, trebuie doar să întrebi un elev de școală generală. Un magician amator apucă un creion de vârf și îl scutură ușor. Atunci când iluzia este făcută ca la carte, linia dreaptă a creionului se transformă într-o linie ondulată.
Să începem cu cea mai simplă explicație. Ochii și creierul tău pur și simplu nu pot ține pasul. Atunci când lumina ajunge la ochii tăi, receptorii trimit mai departe un semnal către creierul, care apoi îl procesează. Gândește-te ca și cum fiecare dintre aceste semnale este o fotografie. Apoi, creierul leagă toate aceste imagini astfel încât să pară că se mișcă mai armonios.
„Ochii au tendința să sintetizeze lumina în timp”, a spus Jim Pomerantz, psiholog cognitiv care studiază percepția vizuală la Universitatea Rice, din Texas, SUA.
Oamenii au un sistem vizual incredibil de lent, a adăugat Pomerantz. Oamenii pot procesa între 50 și 100 de cadre individuale pe secundă, în funcție de mărimea a ceea ce văd, potrivit unui studiu din 2016 publicat în jurnalul PLOS One. Pe de altă parte, unele specii de păsări pot procesa 145 de cadre pe secundă. Există unele dovezi care sugerează că musca comună poate procesa până la 270 de cadre pe secundă, iar alte muște pot ajunge chiar și la 400 de cadre pe secundă.
Atunci când urmărești un obiect care se mișcă rapid, sistemul tău vizual de fapt nu simte mișcarea obiectului în timp real. În schimb, fiecare cadru de mișcare lasă o impresie de câteva milisecunde pe retina, partea din ochi care simte lumina. Tocmai de aceea, dacă îți miști mâna rapid în fața ochilor, vei vedea doar o ceață, iar lumina de la tuburi fluorescente pare stabilă.
„Ceea ce oamenii nu realizează este că, de fapt, acele tuburi fluorescente pâlpâie”, a precizat Pomerantz.
Așadar, atunci când prietenul tău scutură un creion în fața ta, sistemul tău vizual nu surprinde mișcarea în detaliu. În schimb, sistemul vizual îți arată doar un „rezumat” al mișcării.
O echipă de oameni de știință din Germania și SUA a desfășurat un experiment cu mai mulți participanți care au fost instruiți să-și miște ochii în anumite moduri în timp ce se uitau la simulări computerizate ale liniilor creionului. Ideea era că mișcarea ochilor va schimba „fotografiile” făcute de retină. Dacă Pomerantz are dreptate, ar trebui să fie parțial posibil să „anulăm” mișcarea creionului, astfel făcându-l să pară mai drept, prin urmărirea sa cu ochii, a explicat Lore Thaler, psiholog la Universitatea Durham din Marea Britanie.
Studiul a fost publicat în Journal of Vision și a arătat că mișcarea ochilor poate face linia mai rigidă, însă nu atât de mult pe cât ar fi trebuit. Un alt experiment a susținut suspiciunea cercetătorilor că iluzia optică ascundea mai multe.
O cutie, desenată în jurul liniei și scuturată în același timp cu creionul, a schimbat calitatea percepută „de cauciuc” a liniei. Cutia a oferit un context, astfel ajutând creierul să deosebească mișcarea creionului. Așadar, atunci când cutia și creionul erau scuturate împreună, participanții au văzut o linie dreaptă care se mișcă în sus și în jos.
Astfel, teoria lui Pomerantz și aceste rezultate sugerează că iluzia optică nu este produsă doar de „fotografiile” făcute de ochii noștri, ci și de contextul și modul în care creierul nostru procesează acele „fotografii”, potrivit Live Science.
Nu este clar motivul pentru care creierul nostru nu poate procesa o linie dreaptă care se mișcă în sus și în jos, însă oamenii de știință știu cu certitudine faptul că „creierul uman face tot ce poate”.
Încă o iluzie optică devine virală pe internet și stârnește o dezbatere aprinsă în rândul oamenilor
O iluzie optică simplă ar putea produce o întârziere la nivelul creierului
FOTO. O iluzie optică păcăleşte internauţii să creadă că două poze identice sunt diferite
Iluzia optică care te înnebunește! Ce culoare au, de fapt, cele două cranii