Un chatbot AI a fost descris într-un brevet recent, depus de Microsoft. Inteligența artificială care îți imită rudele decedate ar putea fi suficient de dezvoltată pe viitor. Ba chiar ați purta o conversație ca pe messenger. Veți simți că vă vorbește cineva din lumea de dincolo.
Doppelgangerul digital va învăța să imite pe cineva pe baza postărilor lor pe rețelele de socializare, precum și a conținutului online accesibil publicului. Asta le-a amintit multora de scenariile tulburătoare din serialul Black Mirror.
Parcă și vedem că rețelele de socializare vor fi pline de rude decedate. Acestea vor putea să recite la nesfârșit glumele postate online, când trăiau. Normele sociale se schimbă, dar nu este un proces ușor.
„Persoana imitată poate corespunde unei entități trecute, prezente sau unei versiuni a acesteia. De exemplu: un prieten, o rudă, o cunoștință, o celebritate, un personaj fictiv, o figură istorică, o entitate aleatorie etc.”, se menționează în brevetul depus de Microsoft, conform Futurism.
Din fericire, la fel ca majoritatea celorlalte brevete tehnice bizare și discutabile care apar în știri, există șanse extrem de mici ca inginerii Microsoft să construiască vreodată acest sistem. Tim O’Brien, directorul general al programelor de inteligență artificială de la Microsoft, a scris pe Twitter că nu este conștient de niciun plan de a aduce la viață acești algoritmi. „Și da, este tulburător”, a spus O’Brien într-un alt tweet.
Oamenii de știință de la Max Planck Society, o instituție europeană de cercetare de renume, spun că omenirea nu va putea niciodată să controleze o inteligență artificială superinteligentă care ar putea salva sau distruge omenirea.
Cel puțin asta reiese conform cercetărilor publicate în Journal of Artificial Intelligence Research. Problema, spun cercetătorii, este că nu există nicio modalitate de a conține un astfel de algoritm fără o tehnologie mult mai avansată decât ceea ce putem construi astăzi.
Mănușa care ne-ar putea permite, în sfârșit, să atingem obiectele din realitatea augmentată