SARS-CoV-2 reacționează la anticorpii virusului din epidemia de SARS din 2003
Un nou studiu a demonstrat că anticorpii generați de noul coronavirus reacționează la alte tulpini ale coronavirusului și viceversa, potrivit cercetărilor desfășurate de oameni de știință de la Oregon Health & Science University, din SUA.
Cu toate acestea, anticorpii generați în epidemia SARS din 2003 au avut eficacitate limitată în neutralizarea virusului SARS-CoV-2. Anticorpii sunt proteine sangvine care sunt create de sistemul imunitar pentru a oferi protecție împotriva infecției, în cazul acesta fiind vorba de un coronavirus.
Noul studiu a fost publicat în jurnalul Cell Reports.
„Descoperirile noastre au implicații majore cu privire la imunitatea față de diferite tulpini ale infecțiilor cu coronavirus, în special pe măsură ce aceste virusuri continuă să sufere mutații”, a explicat Fikadu Tafesse, autor senior al studiului și profesor de microbiologie moleculară și imunologie.
„Aceasta nu va fi etapa finală”
Având în vedere viteza apariției mutațiilor, de la una până la două pe lună, nu este surprinzător faptul că anticorpii generați de un virus în urmă cu 18 ani oferă o protecție modestă împotriva noului coronavirus. Totuși, Tafesse a spus că descoperirile sugerează că mai multe cercetări sunt necesare pentru a stabili eficiența de lungă durată a vaccinurilor COVID-19.
„Nu cred că un vaccin poate fi aplicat tuturor virusurilor. Deși vaccinurile care apar acum pot afecta avântul virusului și pot pune capăt pandemiei, aceasta nu va fi etapa finală”, a mai precizat Tafesse.
„Șansa ca orice variantă a SARS-CoV-2 să treacă de aceste obstacole este destul de scăzută”
Tafesse a mai subliniat că cercetătorii au folosit clone individuale de anticorpi pentru a testa reactivitatea încrucișată și că sistemul imunitar normal al corpului va genera mulți anticorpi care ar putea să neutralizeze o varietate de mutații ale unui virus, potrivit MedicalXpress.
„Personal, nu sunt foarte îngrijorat. Fiecare individ are un sistem imunitar diferit care va crea un repertoriu unic de anticorpi ce se vor atașa de diferite regiuni ale virusului, așa că șansa ca orice variantă a SARS-CoV-2 să treacă de oricare dintre aceste obstacole este destul de scăzută”, a explicat Timothy Bates, autor principal al studiului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O femeie din Singapore a născut un bebeluş cu anticorpi împotriva noului coronavirus
Un caz bizar arată cum trei copii au dezvoltat anticorpi de coronavirus fără să fi fost infectați
Copiii produc anticorpi diferiți ca răspuns la infecția COVID-19