Deși mulți dintre noi sunt mai pretențioși atunci când vine vorba de păstrarea curățeniei în case și spațiile de lucru, curățenia la bordul Stației Spațiale Internaționale este obligatorie.
Măsurile antibacteriene sunt extrem de importante, având în vedere că bacteriile au tendința să se acumuleze în aerul reciclat în mod constant la bordul ISS. Fiecare sâmbătă în spațiu este „ziua pentru curățenie”, atunci când suprafețele sunt șterse, iar astronauții aspiră și colectează gunoiul. Totuși, există un loc la bordul ISS unde curățenia nu este deloc permisă.
Experimentul MatISS, sau „Atașarea Aerosolilor Microbieni pe Suprafețe Inovatoare” (Microbial Aerosol Tethering on Innovative Surfaces) pe Stația Spațială Internațională, testează cinci materiale avansate și cât de bine pot preveni acestea microorganismele care cauzează boli să se stabilească și să se dezvolte în microgravitație.
MatISS a mai oferit informații și despre cât de bine se atașează biofilmele de suprafețe în condiții de microgravitație. Experimentul este sponsorizat de agenția spațială franceză CNES și a fost conceput în 2016. Trei variante ale experimentului au fost folosite pe ISS.
Prima a fost MatISS-1, iar aceasta implica patru recipiente cu mostre situate timp de șase luni în trei locuri diferite de la bordul modulului European Columbus.
Experimentul a oferit date de referință pentru cercetători, pentru că, după ce mostrele au fost returnate pe Terra, aceștia au putut caracteriza depozitele de pe suprafața și au folosit materialul de control pentru a stabili o referință pentru nivelul și tipul de contaminare.
MatISS-2 a implicat patru recipiente identifice care conțineau trei tipuri diferite de materiale, acestea fiind instalate într-un singur loc de la bordul Columbus. Studiul a permis înțelegerea mai bună a modului în care contaminarea se răspândește în timp pe suprafețele hidrofobe și de control.
De asemenea, experimentul îmbunătățit Matiss-2.5 a durat timp de un an, iar mostrele au fost aduse recent pe Pământ, fiind momentan analizate de oamenii de știință, potrivit Science Alert.
Mostrele sunt alcătuite dintr-o combinație diversificată de materiale avansate.
Astfel, materialele „inteligente” ar trebui să prevină atașarea bacteriilor de acestea, astfel devenind mai ușor de curățat și mai igienice. Cercetătorii speră să afle ce materiale funcționează cel mai bine.
Agenția Spațială Europeană (ESA) a transmis că „înțelegerea eficienței acestor materiale va fi esențială pentru dezvoltarea viitoarelor nave spațiale, în special a celor care vor transporta oameni în spațiul îndepărtat”.
Noi scurgeri de oxigen în secțiunea rusă de pe ISS. Ar putea fi nevoie de trimiterea de rezerve
O astronaută americană și doi cosmonauți ruși au stabilit un record către ISS
Imagini uimitoare de pe Stația Spațială Internațională, dezvăluite de NASA