Craterul „zâmbăreț” de pe planeta Marte este acum mai „fericit” decât era în urmă cu 10 ani. Cel puțin asta arată două imagini surprinse de camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) aflată la bordul navei Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). De asemenea, imaginile arată cum se schimbă în timp suprafața Planetei Roșii.
Prima fotografie a fost făcută în 2011, iar a doua în decembrie 2020, în timpului aceluiași anotimp, însă arată câteva schimbări semnificative. Există variații de culoare care au fost cauzate de cantități diferite de gheață care au fost depuse pe suprafața marțiană roșiatică, potrivit echipei de cercetători de la programul HiRISE.
De asemenea, „umflăturile” craterului s-au schimbat din cauza căldurii Soarelui care a declanșat sublimarea, procesul prin care un solid se transformă direct într-un gaz, trecând complet peste faza lichidă.
Această eroziune termală a făcut „gura feței zâmbitoare” mai mare, iar „nasul” (alcătuit din două depresiuni circulare în 2011) a devenit mai pronunțat și lărgit.
MRO este una dintre cele mai vechi nave spațiale ale NASA. Misiunea a fost lansată în 2005, a ajuns în 2006 la Planeta Roșie, iar de atunci a continuat să monitorizeze planeta. Totodată, camera HiRISE este cea mai puternică trimisă vreodată la o altă planetă, oferind o multitudine de imagini incredibil de detaliate cu trăsăturile lui Marte.
Însă, un beneficiu major al navei spațiale a fost că oamenii de știință au putut monitoriza schimbările de pe suprafața planetei. Echipa HiRISE monitorizează craterul care seamănă cu o „față zâmbitoare” de peste un deceniu, ceea ce înseamnă că cercetătorii au acum suficiente date pentru a compara schimbările de pe suprafața lui Marte, potrivit Science Alert.
„Măsurarea acestor schimbări de-a lungul unui an marțian ajută oamenii de știință să înțeleagă depozitarea și înlăturarea anuală de gheață polară, iar monitorizarea acestor locuri pe perioade îndelungate ne ajută să înțelegem tendințele climatice de pe Planeta Roșie”, a explicat Ross Beyer, investigator din cadrul programului HiRISE.
Ce plan are Elon Musk pentru primii muncitori trimiși pe planeta Marte
Cum pot fi explicați „îngerii și demonii” observați pe suprafața lui Marte