„Androginia” creierului este surprinzător de comună și ar putea îmbunătăți sănătatea mintală
De la reclame la locul de muncă, se presupune adesea că femeile și bărbații sunt fundamental diferiți, ele venind de pe Venus, ei de pe Marte. Bineînțeles, cunoaștem cu toții oameni care sunt mai androgini, având un amestec de trăsături de personalitate care sunt considerate stereotipice pentru bărbați sau femei.
O astfel de „androginie psihologică” a fost asociată mult timp cu trăsături precum flexibilitate cognitivă (capacitatea mintală de a trece rapid și ușor de la diferite sarcini sau gânduri), competență socială și sănătate mintală mai bune.
Însă, ce legătură are asta cu creierul? Sunt oamenii mai androgini în comportamentul împotriva naturii lor biologice, făcând lucruri pentru care creierul lor nu este optimizat?
De foarte mult timp, oamenii de știință nu știut cu certitudine dacă există ceva precum „androginia” creierului. Însă, un nou studiu, publicat în jurnalul Cerebral Cortex, sugerează că există și este comună.
Androginia psihologică este asociată cu mai puține tulburări mintale
Androginia psihologică este considerată a fi protectoare din punct de vedere psihologic. Spre exemplu, știm că este asociată cu mai puține probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. De asemenea, a fost asociată și cu o creativitatea superioară.
Există multe cercetări și argumente privind diferențele dintre creierul masculin și cel feminin în literatura de specialitate. Cu toate acestea, unii oameni de știință susțin că aceste diferențe sunt minime.
Un studiu anterior a sugerat că, din punct de vedere psihologic, cei mai mulți dintre noi suntem, de fapt, probabil undeva pe un spectru între ceea ce considerăm în mod stereotipic un „bărbat” și o „femeie”.
50% dintre creiere, distribuite în secțiunea androgină
Așadar, înseamnă asta că oamenii care se situează undeva la mijloc au un creier și un comportament mai androgin?
Deși creierul masculin și cel feminin sunt similare, s-a demonstrat faptul că conectivitatea dintre zone separate ale creierului diferă. Cercetătorii au folosit acești markeri de conectivitate pentru a caracteriza creierul a 9.620 de participanți (4.495 bărbați și 5.125 femei) în cadrul noului studiu.
Oamenii de știință au descoperit că creierele erau într-adevăr distribuite mai degrabă pe întregul continuum, decât doar la cele două capete.
În cadrul unui subeșantion, aproximativ 25% dintre creiere au fost identificate ca bărbați, 25% ca femei și 50% au fost distribuite în secțiunea androgină a continuumului, potrivit Science Alert.
Există un concept de androginie cerebrală
Mai mult, cercetătorii au concluzionat că participanții care au fost cartografiați în centrul acestui continuum, reprezentând androginismul, au avut mai puține simptome de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, comparativ cu cei de la cele două capete extreme.
Aceste descoperiri susțin noua ipoteză conform căreia există un concept de androginie cerebrală, care poate fi asociat cu o sănătate mintală mai bună într-un mod similar cu androginia psihologică.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul
Oamenii cu această boală rară a creierului nu pot „număra oi” pentru a adormi