Sonda Spațială New Horizons răspunde la întrebarea: “Cât de întunecat este cerul?”

23 01. 2021, 17:30

Cât de întunecat este cerul? Ce ne spune asta despre numărul de galaxii din universul vizibil? Astronomii pot estima numărul total de galaxii numărând întâi ceea ce este vizibil. Apoi specialiștii le înmulțesc cu aria totală a cerului, folosindu-se de sonda spațială New Horizons.

Dar alte galaxii sunt prea puțin luminate și prea distante pentru a fi detectate direct. Cu toate acestea, deși nu le putem număra, lumina lor acoperă spațiul cu o strălucire slabă. Pentru a măsura această strălucire, sateliții astronomici trebuie să scape de interferența produsă de sistemul nostru solar și de poluarea sa luminoasă, cauzată de lumina soarelui care se reflectă în praf.

Descoperire surprinzătoare a oamenilor de știință despre numărul galaxiilor

O echipă de oameni de știință a folosit observațiile misiunii NASA New Horizons la Pluto și Centura Kuiper pentru a determina strălucirea acestui fundal optic cosmic. Rezultatul lor stabilește o limită superioară pentru abundența de galaxii slabe, care nu au fost numărate până acum. Se pare că acestea se numără doar în sutele de miliarde, nu în trilioane de galaxii așa cum se credea anterior.

Cât de întunecat devine spațiul? Dacă te îndepărtezi de luminile orașului și te uiți în sus, cerul dintre stele pare într-adevăr foarte întunecat. Deasupra atmosferei Pământului, spațiul exterior se estompează și mai mult, pălind într-un negru întunecat. Și totuși, chiar și acolo, spațiul nu este complet negru. Universul are o strălucire slabă, plină de nenumărate stele și galaxii îndepărtate.

Informația venită de la sonda spațială New Horizons schimbă ce se credea până acum despre Univers

Noile măsurători ale acestei străluciri slabe de fundal arată că galaxiile nevăzute sunt mai puțin abundente decât au sugerat unele studii teoretice, informează Hubble Site.

„Este un număr important de știut – câte galaxii există? Pur și simplu nu vedem lumina de la două trilioane de galaxii” a declarat Marc Postman de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Maryland, SUA, unul dintre autorii studiului.

Estimarea anterioară a fost extrapolată din observațiile cerului foarte îndepărtat de către telescopul spațial Hubble al NASA. S-a bazat pe modele matematice pentru a estima câte galaxii erau prea mici și slabe pentru ca Hubble să le vadă. Echipa respectivă a ajuns la concluzia că 90% dintre galaxiile din univers se află dincolo de capacitatea lui Hubble de a detecta în lumina vizibilă.

Noile descoperiri, care s-au bazat pe măsurători din misiunea New Horizons a NASA, sugerează un număr mult mai modest. „Luați toate galaxiile pe care Hubble le poate vedea, dublați acest număr, și asta vedem – dar nimic mai mult”, a mai spus și Tod Lauer de la NSF’s NOIRLab, un alt autor al studiului.

Vă invităm să citiți și:

Coliziunea a două galaxii ar fi declanșat formarea sistemului nostru solar

Cerul e plin de galaxii în formă de X. Iată de ce

În ce galaxii ar putea să apară viaţa inteligentă?

Un astronom român a fotografiat galaxii aflate la 35 de milioane de ani lumină – FOTO