Chinezii au adus pe Terra mai puține roci de pe Lună decât au planificat
Rocile lunare recuperate în urma misiunii istorice chineze pe Lună au cântărit mai puțin decât planul stabilit inițial, însă China s-a declarat în continuare dispusă să studieze probele împreună cu oameni de știință din alte țări. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al misiunii.
China a devenit a treia țară care a obținut probe de pe Lună după ce sonda Chang’e-5, fără echipaj uman, denumită după zeiță Lunii în mitologia chineză, a adus, luna trecută, pe Terra 1,731 kg de rocă selenară, sub cantitatea planificată de 2 kilograme.
Pei Zhaoyu, purtătorul de cuvânt al misiunii, a afirmat că sonda a estimat că rocile lunare au o densitate de 1,6 grame pe milimetru cub, pe baza datelor din misiunile anterioare ale altor țări.
Mergând după această cifră, sonda a încetat să mai colecteze probe după numai 12 ore, evaluând aparent că ținta a fost atinsă.
Densitatea rocilor de pe Lună colectate de China ar putea să nu fie atât de mare
„Cu toate acestea, din teste, densitatea reală ar putea să nu fie atât de mare”, a spus Pei, citat de Reuters. „Inițial, am intenționat să terminăm în 22 de ore colectarea eșantioanelor de la suprafață dar, de fapt, ne-am oprit după 12 ore”, a mai spus el.
Purtătorul de cuvânt al misiunii a precizat că, în continuare, China este deschisă să coopereze cu toate națiunile care sunt interesate de studierea mostrelor de material de pe Lună, inclusiv cu Statele Unite.
Ani de zile, legile din SUA au limitat cooperarea directă între agenția spațială NASA și China.
„Noi nu am impus restricții între țări. Dacă două țări ar putea sau nu coopera este o chestiune ce ține de cele două părți”, a mai spus Pei Zhaoyu.
Până în prezent, China nu a primit încă nicio cerere de acces la probele de pe Lună, a mai precizat el, adăugând că rocile se află încă într-un stadiu de pre-tratament.
Vă recomandăm să citiți și:
O sondă chineză a adus pe Pământ primele mostre lunare colectate în ultimele decenii
O firmă britanică va transforma rocile lunare în oxigen și materiale de construcție