O echipă internațională de astronomi a detectat o erupție violentă de lumină emanată de o galaxie aflată la 570 de milioane de ani-lumină depărtare care se repetă la fiecare 114 zile pământene.
Oamenii de știință cred că erupțiile repetate sunt cauzate de o gaură neagră supermasivă, cu o masă de aproape 20 de ori mai mare decât cea din centrul Căii Lactee, care extrage o bucată uriașă din steaua care o orbitează, ori de câte ori steaua se apropie un pic prea mult.
Descoperirea a fost făcută cu ajutorul datelor de la NASA și a unei rețele de telescoape de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA.
„Este foarte palpitant, pentru că am mai văzut găuri negre, dar nu am mai văzut așa ceva până acum, adică o gaură neagră care să producă o erupție regulată de lumină”, a explicat Patrick Vallely, student la Universitatea de Stat din Ohio și unul dintre autorii studiului.
Descoperirea urmează să fie publicată în The Astrophysical Journal.
„Este ca un Old Faithful extragalactic”, a adăugat Vallely, referindu-se la faimosul gheizer din Parcul Național Yellowstone care erupe aproape mereu cu aceeași regularitate.
Steaua se apropie de gaura neagră pe o orbită foarte eliptică, pierzând aproape de trei ori mai mult decât masa lui Jupiter de fiecare dată când se apropie prea mult, astfel cauzând o erupție imensă vizibilă de pe Terra.
De obicei, astfel de evenimente pot distruge complet o stea, ceea ce înseamnă că descoperirea este extrem de neobișnuită. Astronomii au reușit să observe 17 erupții care au avut loc la fiecare 114 zile pământene, o regularitate și consecvență care nu a mai fost văzută până acum.
„Cunoscând programul acestui gheizer extragalactic ne permite să ne coordonăm și să îl studiem mai bine”, a precizat Anna Payne, autor principal al studiului și cercetător NASA de la Universitatea din Hawaii.
Totodată, echipa a reușit să prezică cu succes erupții la data de 6 septembrie și 26 decembrie 2020.
Cercetătorii au descoperit dovezi care arată că o a doua gaură neagră ar putea exista în aceeași galaxie, ceea ce sugerează că două galaxii sunt în procesul de fuziune, unul dintre cele mai violente tipuri de interacțiune din Universul cunoscut, potrivit Futurism.
„În general, noi ne dorim să înțelegem proprietățile acestor găuri negre și modul în care acestea se dezvoltă. Abilitatea de a prezice cu exactitate momentul următorului episod ne permite să extragem date pe care nu le-am putea obține în vreun alt fel”, au mai subliniat oamenii de știință.
NASA anunță că o gaură neagră supermasivă a dispărut fără urmă. Cum poate fi explicat fenomenul
Pământul este, de fapt, mult mai aproape de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre