Capsula SpaceX din noua generație Dragon a revenit cu succes pe Terra
Prima capsulă din generația de navete spațiale Dragon de marfă, dezvoltate de SpaceX, și-a finalizat cu succes misiunea, după ce a amerizat în largul coastelor Floridei în 13 ianuarie.
Capsula Dragon CRS-21 a amerizat în apele Golfului Mexic, la vest de coasa Tampa (Florida) la ora locală 20:26 (joi, 14 ianuarie, 3:26, ora României).
Capsula de aprovizionare, din noua generație dezvoltată de SpaceX, se decuplase cu o zi și jumătate mai devreme de Stația Spațială Internațională (ISS).
La bordul Dragon a fost trimisă către Pământ o încărcătură de circa 2.000 de kilograme, inclusiv experimente științifice. Nava spațială a fost lansată pe 6 decembrie către ISS, unde a dus o încărcătură de aproape 3.000 de kilograme.
Misiunea CRS-21 a fost prima care a folosit noua versiune a capsulei spațiale Dragon de marfă, bazată pe vehiculul SpaceX dezvoltat pentru programul comercial cu echipaj, informează Space News. Noua capsulă dispune de un volum de încărcare suplimentar și o durata de viață mai mare pe orbită și poate andoca și decupla în mod autonom, nefiind necesară ancorarea la brațul robotizat al stației.
După amerizare, marfa sensibilă din încărcătură, în special cea care făcea parte din cercetările științifice efectuate pe ISS, a fost transportată, în circa șase ore, cu elicopterul la un laborator de la Centrul Spațial Kennedy.
Vin roșu de Bordeaux, parte din încărcătura specială venită de pe ISS
Dragon CRS-21 a readus pe Pământ o serie de experimente științifice, variind de la celule de țesut cardiac testate pe stație până la cabluri de fibră optică produse în microgravitație.
De asemenea, a adus înapoi o încărcătură comercială destul de specială: 12 sticle de vin roșu trimise pe ISS la sfârșitul anului 2019 de compania europeană Space Cargo Unlimited.
Vinul, împreună cu 320 de fragmente de viță de vie vor fi expediate către Bordeaux, Franța, pentru a vedea cum au fost afectate de timpul petrecut în spațiu. Compania a precizat că a fost o „degustare de vinuri private, organoleptice”, parte dintr-un proiect științific care urmărește o comparație între vinul care a ajuns în spațiu și cel rămas pe Terra.
Dragon este a doua navă de marfă care a părăsit Stația Spațială Internațională în ultima perioadă. Sonda spațială Cygnus NG-14 a companiei Northrop Grumman a părăsit stația în 6 ianuarie, după trei luni de la sosire. Nava spațială a rămas însă pe orbită pentru a efectua o serie de experimente, inclusiv o testare a arderii în imponderabilitate, urmând să intre în atmosfera Terrei în 26 ianuarie.
Vă recomandăm să citiți și:
SpaceX a lansat cu succes capsula Dragon „Resilience”, însă Elon Musk nu a putut fi prezent