O nouă variantă a coronavirusului, denumită „tulpina Columbus”, a evoluat în Statele Unite
Două noi variante ale COVID-19 au fost descoperite în Ohio, SUA, iar acestea par să fi originat în Statele Unite, au anunțat oamenii de știință.
Una dintre aceste variante, denumită „tulpina Columbus”, are trei mutații genetice care nu au mai fost văzute împreună până acum la virusul SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat de presă al Centrului Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio. Aceste mutații apar în proteina S (Spike) a virusului, care se atașează de celulele din organismul pe care îl invadează.
Această tulpină a devenit rapid varianta dominantă de coronavirus din Columbus, Ohio, de-a lungul unei perioade trei săptămâni, de la sfârșitul lunii decembrie 2020 și până la începutul lunii ianuarie 2021, potrivit cercetătorilor, care speră să-și publice în curând studiul în baza de date bioRxiv.
Mutațiile ar putea face virusul mai transmisibil
„Această nouă tulpină Columbus are aceeași bază genetică precum cazurile studiate anterior, însă aceste trei mutații reprezintă o evoluție semnificativă. Știm că această modificare nu provine din ramurile virusului din Marea Britanie sau Africa de Sud”, a explicat dr. Dan Jones, coordonatorul studiului și vicepreședinte al departamentului de patologie moleculară de la Centrul Medical Wexner.
Oamenii de știință din Ohio au secvențiat în mod regulat genomul virusului SARS-CoV-2 din mostrele colectate de la pacienți începând cu martie 2020 pentru a monitoriza evoluția patogenului. La fel ca și alte variante ale coronavirusului descoperite în lume, inclusiv varianta britanică, mutațiile din „tulpina Columbus” pot apărea în proteina S a virusului, care permite patogenului să intre în celule. Este posibil ca mutațiile să facă virusul mai transmisibil.
Însă, până acum nu există dovezi că aceste mutații ar avea un impact asupra eficienței vaccinurilor împotriva COVID-19, potrivit oamenilor de știință, scrie Live Science.
„Este important să nu reacționăm în mod exagerat”
„Este important să nu reacționăm în mod exagerat la această nouă variantă până când nu obținem date adiționale”, a spus Peter Mohler, unul dintre autorii studiului și om de știință coordonator la Centrul Medical Wexner.
A doua variantă descoperită în Ohio are o mutație denumită 501Y care este identică cu cea observată în variantă din Marea Britanie. Această mutație afectează partea din proteina Spike care se atașează de receptorul ACE2 din celulele umane. Experimentele în laborator au arată că se atașează mai strâns de receptorul din celulele umane.
Însă, oamenii de știință cred că varianta din Ohio a evoluat acea mutație în mod independent de tulpina care este deja în SUA. Aceasta a fost descoperită la un pacient din Ohio, așa că cercetătorii nu știu deocamdată cât de răspândită este în rândul populației.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce scrie pe prospectul vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna
Opt gorile au COVID-19. Este primul caz din lume de transmitere a coronavirusului la maimuţe mari
Moderna anunță că vaccinul lor împotriva COVID-19 ar asigura o imunitate de cel puțin un an