Supernovele de tip Ia, ca indicatori cosmologici de distanță, au condus la descoperirea expansiunii accelerate a Universului. Cu toate acestea, natura progenitorilor și mecanismelor lor de explozie rămân niște mistere nerezolvate.
O echipă internațională condusă de Dr. Wang Lingzhi de la Academia Chineză de Științe Centrul de Astronomie America de Sud (CAS-SACA) / Centrul Comun de Astronomie China-Chile (CCJCA) a investigat o supernovă de tip Ia din apropiere SN 2017cbv și a obținut cel mai aproape de perfecțiune șablon de curbă de lumină și șablon spectral al unei singure supernove. Studiul lor a fost publicat în Astrophysical Journal.
`Setul de date este unic. Este unul dintre tipurile de supernove cu cea mai completă acoperire temporală a benzilor de filtrare optice și apropiate în infraroșu și spectroscopie, ceea ce face din țintă un standard ideal pentru investigațiile comparative ale SNeIa”, a spus dr. Wang Lingzhi, un coautor al acestui studiu citat de Phys.
Prof. Nicholas B. Suntzeff, un alt coautor al studiului și pionier în domeniul cercetării supernovelor, a spus: „Aceste curbe de lumină din acest studiu vor fi prezentate iar și iar în discuțiile din întreaga lume acum, ca cel mai bun exemplu comportament fotometric de tip Ia”.
„Estimările fiabile ale dispariției și înroșirii cauzate de praful din galaxiile gazdă ale supernovelor de tip Ia este cea mai importantă problemă în aplicația cosmologică a supernovei de tip Ia, care a pus bazele studiilor energiei întunecate a Universului”, a spus prof. Wang Lifan.
„Cu acest set unic de date, putem stabili constrângeri asupra masei de nichel sintetizate în timpul exploziei, construim modelul de explozie SN care se potrivește cel mai bine datelor, precum și să obținem o limită superioară de 0,1 masă solară pentru masa hidrogenului „, a mai spus dr. Wang Lingzhi.
O supernova a explodat în apropierea Pământului în urmă cu 2,5 miliarde de ani
În urmă cu aproape un mileniu, o supernovă lumina cerul nopţii
În urmă cu aproape un mileniu, o supernovă lumina cerul nopţii
O supernovă ar putea distruge viaţa de pe Terra. Ce spun cercetătorii?