Vehiculele spațiale cu propulsie nucleară ar putea reduce la jumătate timpul călătoriei către Marte
Rolls-Royce și Agenția Spațială Britanică speră să „revoluționeze călătoriile spațiale” după ce au anunțat un acord pentru construirea motoarelor cu propulsie nucleară.
Navele spațiale britanice ar putea călători către Marte în jumătate din timpul care le ia vehiculelor cu tehnologiile folosite în prezent, utilizând motoare cu propulsie nucleară construite de Rolls-Royce în baza unui acord recent încheiat cu Agenția Spațială din Marea Britanie.
Compania aerospațială speră că motoarele cu energie nucleară ar putea ajuta astronauții să ajungă pe Marte în trei – patru luni, de două ori mai repede decât cele mai puternice motoare chimice folosite în prezent și să permită o explorare spațială mai profundă în deceniile viitoare.
Parteneriatul dintre Rolls-Royce și Agenția Spațială din Regatul Unit va reuni oamenii de știință de pe glob pentru a explora modul în care energia nucleară ar putea fi utilizată pentru a „revoluționa călătoriile spațiale”, potrivit guvernului britanic.
Motoarele cu propulsie nucleară ar putea revoluția călătoriile în spațiu
Dr. Graham Turnock, directorul executiv al Agenției Spațiale Britanice, a spus că utilizarea energiei nucleare în spațiu este „un concept radical care ar putea debloca viitoarele misiuni spațiale profunde care ne vor duce pe Marte și dincolo”.
„Acest studiu ne va ajuta să înțelegem potențialul interesant al navelor spațiale cu energie atomică și dacă această tehnologie nouă ne-ar putea ajuta să călătorim mai departe și mai repede prin spațiu decât oricând”, a spus el, citat de The Guardian.
Guvernul speră că tehnologia nucleară ar putea transforma călătoriile spațiale prin furnizarea de energie din abundență pentru a alimenta navele spațiale care se deplasează mai departe de Soare și nu pot să folosească, astfel, energia solară.
Rolls-Royce a furnizat tehnologia de propulsie nucleară utilizată pentru alimentarea flotei de submarine a Marinei Regale (Royal Navy) timp de 60 de ani. Compania speră să construiască și câteva reactoare nucleare modulare mici pe uscat, pentru a contribui la cererea în creștere de energie electrică preconizată de Marea Britanie.
Dave Gordon, șeful diviziei de apărare a Rolls-Royce, a declarat că „proiectul de pionierat” al Regatului Unit în domeniul propulsiei spațiale nucleare ar putea folosi „o capacitate reală de nișă din Marea Britanie”, bazându-se pe industria nucleară și lanțul de aprovizionare din Regatul Unit.
Americanii au fost primii care au testat nave spațiale cu propulsie nucleară
Planul Marii Britanii de a construi nave spațiale atomice nu este primul. Oamenii de știință americani au testat prima dată tehnologia navelor spațiale cu propulsie nucleară în deșertul Nevada în anii 1950 și 1960 înainte ca programul să fie anulat în 1971.
SUA a derulat mai multe programe spațiale nucleare în ultimele decenii. La sfârșitul anului trecut, guvernul american a emis o nouă directivă de politică spațială pentru a avansa dezvoltarea nucleară a NASA.
Amanda Solloway, ministrul pentru Știință din Marea Britanie, a declarat că energia nucleară „prezintă posibilități de transformare pentru explorarea spațiului” și ar putea ajuta la crearea de locuri de muncă.
Studiul realizat cu Rolls-Royce ar putea ajuta la „propulsarea următoarei noastre generații de astronauți în spațiu mai repede și pentru mai mult timp, sporind semnificativ cunoștințele noastre despre univers”, a mai spus ea.
Vă recomandăm să citiți și:
NASA este cu un pas mai aproape de tehnologia realimentării cu combustibil în spaţiu
NASA a primit finanţare pentru a dezvolta rachete cu propulsie nucleară
Planurile NASA. 13 misiuni pe care le desfăşoară sau pe care le va lansa în viitor