Arabia Saudită vrea să construiască un oraș „în linie dreaptă” care nu va avea „mașini, străzi și emisii de carbon”

18 01. 2021, 17:00

Arabia Saudită a dezvăluit cel mai nou proiect pentru un oraș ecologic, numit „Linia” (The Line). După cum sugerează și denumirea sa, metropola neobișnuită va fi construită într-o singură linie care va străbate aproximativ 170 de kilometri în lungime.

Orașul neconvențional va fi „fără mașini, fără străzi și fără emisii de carbon”, potrivit unui comunicat dat publicității de către prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammad bin Salman, și va găzdui un milion de locuitori din întreaga lume.

Orașul ecologic va fi primul din NEOM, o zonă de afaceri de jumătate de trilion de dolari bazată pe energie verde și situată în nord-vestul Arabiei Saudite, care a fost creată cu scopul de a pune capăt dependenței economice a țării de exportul cu petrol.

Arabia Saudită are o multitudine de idei futuriste pentru întreaga zonă, inclusiv o Lună artificială, ploaie artificială, menajere-roboți, dar și planuri pentru clinici de editare genetică umană.

Totul din va fi „la cinci minute de mers de locuință”

Totul din „Linie” va fi „la cinci minute de mers de locuință”, a spus bin Salman. Încă nu este clar cum va fi realizat acest lucru într-un oraș cu o lungime de aproximativ 170 de kilometri, însă prințul moștenitor a subliniat că traversarea orașului va dura doar 20 de minute.

Asta va fi mulțumită „Coloanei Vertebrale” (Spine), un mod de transport foarte avansat care va conecta modulele individuale din orașe. Astfel, acest „strat” va gestiona „transportul public de viteză înaltă” și „transportul activat prin inteligență artificială”.

„De-a lungul istoriei, orașele au fost construite pentru a proteja cetățenii. După revoluția industriale, orașele au favorizat mașinăriile, mașinile și fabricile în detrimentul oamenilor”, a mai spus bin Salman.

În orașele cele mai avansate ale lumii, oamenii „își petrec viața făcând naveta”

Bin Salman a mai argumentat că în orașele cele mai avansate ale lumii, oamenii „își petrec ani întregi din viață făcând naveta”, subliniind că până în 2050 tendința se va dubla. De asemenea, din cauza acelor navete chinuitoare mai mulți oameni vor muri din cauza poluării.

Planurile au fost criticate în mediul online, mulți internauți spunând că proiectul este doar o încercare pompoasă de a atrage investiții internaționale.

„Totul despre NEOM pare să fi fost visat de un oficial saudit care a vizionat un film SF la ora 4:00 dimineața și i s-a părut destul de atractiv încât să creadă că ar merita 100 de miliarde de dolari”, a scris Gregg Carlstrom, reporter la publicația The Economist, pe Twitter.

Activiștii acuză că proiectul are standarde duble

De asemenea, activiștii pentru drepturile omului au subliniat standardele duble ale proiectului, scrie Futurism.

„Linia este încercarea disperată a lui bin Salman de a transforma proiectul eșuat NEOM al Arabiei Saudite. După ce a întâmpinat dificultăți de la triburile locale și nu a reușit să atragă investiții, bin Salman folosește din nou trucuri vechi pentru a rezolva probleme economice”, a scris Reem Abdellatif, activist pentru drepturile omului, pe Twitter.

În ciuda criticilor, lucrările de construire sunt programate să înceapă în 2021 și sunt așteptate să contribuie cu 48 de milioane de dolari la economia locală și să creeze 38.000 de locuri de muncă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Care este cea mai mare teamă a serviciilor secrete din SUA legată de Arabia Saudită

Arabii construiesc un oraș marțian în deșert. Cum arată Mars Science City din apropiere de Dubai

Urme de pași umani, vechi de 120.000 de ani, au fost descoperite în Arabia Saudită

Arabia Saudită dă miliarde de dolari pentru impulsionarea programului spațial