În anul 2020, Pământul s-a învârtit mai rapid cu 1,4602 milisecunde. În data de 19 iulie, anul trecut, planeta noastră și-a terminat rotația mai rapid decât intervalul normal de 24 de ore. A fost cea mai scurtă zi de când oamenii de știință au început să studieze acest aspect, în anii ’60.
Din cauza mișcării Terrei, mult mai rapidă decât până acum, cercetătorii care țin socoteala timpului, au dezbătut o temă importantă: dacă să șteargă sau nu o secundă din calculul lor, pentru ca timpul să reintre în concordanță cu mișcarea de rotație a Pământului.
Cu toate că adăugarea unei „secunde de salt negativ” este ceva nou pentru știință, au fost adăugate totuși un total 27 de „secunde de salt” sau „secunde în plus” din anii 1970. Această măsură a fost necesară pentru a menține o concordanță între timpul atomic și cel astronomic și se aplică ocazional.
Din această cauză, timpul trece și el mai rapid decât în urmă cu câteva decenii. Dacă până acum era nevoie de un interval mai mare pentru finalizarea mișcării de rotație, anul trecut s-a schimbat total situația, afirmă The Science Times.
Cercetătorii de la centrul IERS din Paris au adăugat „secunde de salt” sau „secunde în plus” încă din anii ’70. Ultima oară s-a întâmplat acest lucru în ziua de Revelion din anul 2016. Aceste secunde adăugate au ajutat sateliții și alte dispozitive de comunicare să țină pasul cu timpul solar, determinat de poziția stelelor, a Lunii și a Soarelui.
Pe de altă parte însă, această adăugare de secunde extra a creat un adevărat dezastru online, anterior, în anul 2012. La acea vreme, site-uri precum Reddit sau Yelp au fost afectate de această modificare și s-au prăbușit. Unii cercetători chiar propun să se renunțe la această practică, ba chiar se pare că ar putea fi anulată până în anul 2023.
Din cauză că planeta noastră se mișcă mai rapid decât anul trecut, acum zilele sunt mai scurte cu 0,5 secunde. Conform unui studiu publicat în anul 2015, se pare că motivul pentru care se întâmplă acest lucru este încălzirea globală. Din cauza topirii ghețarilor, toată această redistribuire a masei lor afectează mișcarea de rotație a Pământului.
Dacă această accelerare va continua pe viitor, poate duce la o micșorare a zilelor obișnuite de acum. Acestea ar putea ajunge chiar și la 12 ore. De asemenea, dacă nivelul apei va crește cu până la 100 de metri, pe măsură ce forța centrifugă a Pământului va duce apa de la Poli către Ecuator, atunci Indonezia și o mare parte din America de Sud vor fi distruse.
Africa ar putea deveni două insule, cu vârful Kilimanjaro ieșind la suprafață, în mijlocul celui mai nou ocean. Această mișcare tot mai rapidă a Terrei va produce numeroase uragane devastatoare, deoarece nivelul ridicat al apelor de lângă Ecuator ar produce suficientă umiditate pentru declanșarea acestora.
Fosilele oferă detalii noi despre cea mai mare extincție din istoria Pământului
Care a fost, de fapt, prima specie pe care omenirea a șters-o de pe fața Pământului