Cercetătorii au reușit să creeze „materiale vii” din băutura fermentată Kombucha
Oamenii de știință au creat noi tipuri de „materiale vii” prin modificarea ingredientelor de bază ale Kombucha, băutura populară fermentată cu o cultură simbiotică de bacterii și fungi, denumită SCOBY.
Acest tip de „ceai din ciuperci”, uneori numit „mama kombucha”, poate face mult mai mult decât să producă doar băuturi cu gust dulce-acrișor.
Prin modificarea amestecului culturii, cercetătorii au reușit să creeze materiale vii modificate (ELM) care într-o bună zi ar putea avea tot felul de aplicații practice, cum ar fi detectarea luminii sau detectarea contaminanților.
Mai mult, oamenii de știință au spus că aceste materiale vii pot fi produse cu ușurință acasă.
„Suntem încă departe de un viitor în care oamenii își dezvoltă proprii senzori biologici”
„Deși suntem încă departe de un viitor în care oamenii își pot dezvolta cu ușurință proprii senzori biologici, noul nostru sistem ne aduce mai aproape prin crearea de materiale accesibile, și prin urmare mai susceptibile la folosirea în lumea reală”, spune Charlie Gilbert, biolog la Imperial College London și unul dintre autorii studiului.
Originile cercetărilor actuale datează din 2014, atunci când cercetătorii de la MIT au modificat celule Escherichia coli pentru a genera biofilme încorporate cu structuri care nu sunt vii, cum ar fi nano-firele din aur.
Un sistem bun, foarte ieftin și foarte ușor de realizat în cantități foarte mari
Deși inovația a arătat de ce anume erau capabile materialele ELM, acest lucru a fost demonstrat la un nivel microscopic, astfel că materialele au fost practic inutile pentru scopuri practice.
Provocarea a fost aceea de a face același lucru la un nivel mult mai avansat, ceea ce i-a determinat pe cercetători, în cele din urmă, să folosească Kombucha sau, mai degrabă, cultura simbiotică care îi este „mamă”.
„Credem că acesta este un sistem bun, foarte ieftin și foarte ușor de realizat în cantități foarte mari. Conține cel puțin o mie de ori mai mult material decât sistemul E.coli”, a precizat Chieh Tang, inginer biolog la MIT și unul dintre autorii studiului.
Cum au creat cercetătorii materialele vii
Pentru a crea ELM, cercetătorii au folosit o tulpină de drojdie de laborator numită Saccharomyces cerevisiae, combinând-o cu bacteria Komagataeibacter rhaeticus, potrivit Science Alert.
Au existat multe încercări și greșeli, inclusiv stabilirea raportului potrivit dintre drojdie și bacterii și experimente pentru perfecționarea densității amestecului SCOBY, însă în cele din urmă oamenii de știință cercetătorii au reușit.
În cultura creată de aceștia, denumită Syn-SCOBY, bacteriile produc cantități mari de celuloză, care acționează asemenea unei structuri de susținere, în cadrul căreia S. cerevisiae și enzimele sale pot îndeplini diverse funcții programate, cum ar fi detectarea substanțelor chimice în poluanți sau agenți patogeni sau producerea unei proteine care strălucește în prezența luminii albastre.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cea mai veche dovadă a animalelor din lume ar putea să provină de la un organism foarte diferit