Primele rezultate sugerează că vaccinul de la Pfizer va funcționa împotriva mutațiilor coronavirusului

12 01. 2021, 09:06
O fiolă cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Sursa foto: Profimedia

Vaccinul împotriva COVID-19 de la companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech pare să fie eficient împotriva a 16 mutații diferite ale coronavirusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu recent.

Studiul a fost desfășurat de către cercetătorii Pfizer și Universitatea din Texas și a fost publicat în baza de date bioRxiv la data de 7 ianuarie 2021. Cercetările sugerează că vaccinul nu va trebui modificat pentru a funcționa împotriva unei variante aparent mai contagioasă a coronavirusului care a apărut în Marea Britanie.

Varianta britanică, cunoscută drept B117, a fost descoperită recent în Statele Unite ale Americii printre oameni care nu au călătorit în Regatul Unit, ceea ce indică transmiterea comunitară. De asemenea, varianta britanică a fost confirmată și în România, la o tânără din Giurgiu, în vârstă de 27 de ani.

Care sunt veștile bune

Mutațiile virale sunt tipice și nu există indicații până acum că acestea au făcut COVID-19 mai periculos decât este deja. Deși vaccinurile pot fi modificate pentru a ataca și noile variante, nu există semne că ar fi necesară această măsură deocamdată.

Deși toate virusurile suferă în mod constant mutații, oamenii de știință sunt îngrijorați privind mutațiile descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud, pentru că acestea ar fi capabile să modifice funcții cheie ale virusului.

„Am testat 16 mutații diferite, iar niciuna dintre acestea nu au avut un impact semnificativ. Acestea sunt vești bune. Totuși, asta nu înseamnă că varianta cu numărul 17 nu avea un impact”, a explicat Phil Dormitzer, om de știință de la Pfizer.

Rezultatele cercetărilor sunt însă limitate

Pentru a afla ce impact ar putea avea mutația asupra vaccinului, oamenii de știință au observat cum ar face față vaccinului un virus cu noua mutație, în comparație cu o versiune anterioară a virusului care nu conținea această mutație. Astfel, cercetătorii au testat dacă virusurile au fost neutralizate în mostrele de sânge colectate de la 20 de oameni care au fost vaccinați deja cu serul de la Pfizer și BioNTech. Având în vedere că oamenii erau deja vaccinați, mostrele de sânge conțineau molecule care ar putea lupta cu virusul, inclusiv anticorpi care împiedică virusul SARS-CoV-2 să intre în celule.

„Trebuie să fim pregătiți”

Nu a fost observată „nicio reducere în activitatea de neutralizare împotriva virusului” purtător de noua mutație, au dezvăluit oamenii de știință. Totuși, rezultatele cercetărilor sunt limitate pentru că nu au analizat întregul set de mutații descoperite în variantele noi ale virusului SARS-CoV-2, subliniază Reuters și Live Science.

Phil Dormitzer, om de știință de la Pfizer, a adăugat că datele obținute în urma cercetărilor nu sugerează că este nevoie de o modificare a vaccinului, însă „trebuie să fim pregătiți”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Centrul Național de Vaccinare: Diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech

Avertisment de la Pfizer asupra amânării administrării celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19

De ce şeful Pfizer încă nu s-a vaccinat? Explicațiile lui Albert Bourla