Vaccinul împotriva COVID-19 produs de Moderna, al doilea avizat pentru folosire în UE
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde pentru folosirea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Moderna, devenind astfel al doilea ser folosit în UE împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.
EMA a recomandat acordarea autorizației condiționate pentru folosirea vaccinului Moderna anti-COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani.
Oficialii din cadrul agenției au evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și au concluzionat că îndeplinește toate standardele necesare. Pentru a putea fi folosit în Uniunea Europeană, trebuie acum autorizat oficial de către Comisia Europeană, care se așteaptă să îl aprobe foarte repede.
Serul produs de compania americană Moderna va deveni al doilea vaccin COVID-19 aprobat în UE, la aproape două săptămâni după ce a fost autorizat vaccinul Pfizer/BioNTech. Totodată, UE va deveni a patra autoritate internațională care va aproba vaccinul Moderna, după Israel (4 ianuarie 2021), Canada (23 decembrie 2020) și SUA (18 decembrie 2020).
Cum acționează vaccinul împotriva COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul, numit mRNA-1273, se bazează pe noua tehnologie ARN mesager (mARN), folosită și la vaccinul produs de Pfizer în parteneriat cu BioNTech.
Serul funcționează prin injectarea unui mic fragment sintetic din codul genetic al virusului, mARN, în corpul uman. Acest cod genetic dă instrucțiuni pentru ca celulele noastre să producă o bucată inofensivă din „proteina spike” a virusului.
Celulele corpului citesc aceste instrucțiuni și produc acel fragment inofensiv. Odată ce această bucată de proteină intră în sânge, sistemul nostru imunitar „învață” să producă anticorpi.
Studiile clinice ale vaccinului Moderna s-au dovedit foarte promițătoare. Un studiu care a implicat 30.000 de participanți din SUA, dintre care jumătate au primit două doze de vaccin (la o distanță de patru săptămâni) și cealaltă jumătate au primit un placebo, a constatat că vaccinul a avut o eficacitate de 94% în prevenirea infecției COVID-19 simptomatice. Foarte important a fost că s-a constatat că a fost 100% eficient în prevenirea unei forme severe de COVID-19. Niciunul dintre participanții la studiul de fază III nu a știut dacă a primit vaccinul sau placebo.
„Acest vaccin ne oferă un alt instrument pentru a depăși situația de urgență din prezent”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA, într-un comunicat. „Este o dovadă a eforturilor și angajamentului tuturor celor implicați că avem această a doua recomandare pozitivă de vaccin la mai puțin de un an de la declararea pandemiei de către OMS”, a mai spus el.
Vă recomandăm să citiți și:
Test care poate detecta COVID-19 în numai 5 minute, dezvoltat de cercetători din Marea Britanie
Avertisment de la Pfizer asupra amânării administrării celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19
Cazurile ușoare de COVID-19 și asimptomatice au o imunitate la virus pe termen lung