Vârsta Universului a fost un subiect care a generat diverse dezbateri în comunitatea științifică, între astronomi și astrofizicieni, de-a lungul timpului. În urma unor noi cercetări, specialiștii au convenit că Universul are o vechime de 13,77 miliarde de ani, cu o marjă de eroare de plus sau minus 40 de milioane de ani.
Astronomii au efectuat noi cercetări asupra celei mai vechi lumini din Univers cu ajutorul observatorului aflat deasupra deșertului Atacama, din Chile, pe care le-au coroborat cu noțiuni de geometrie cosmică. Punând cap la cap toate datele au stabilit că Universul are o vechime de 13,77 miliarde de ani, plus – minus 40 de milioane de ani.
Noua estimare a vârstei Universului, care utilizează datele colectate de telescopul Atacama Cosmology Telescop (ACT) de la NSF (National Science Foundation), se potrivește cu cea oferită de Modelul Standard al Universului, precum și cu măsurătorile aceleiași lumini efectuate de satelitul Planck al Agenției Spațiale Europene (ESA), care a măsurat rămășițe ale Big Bang-ului din 2009 până în 2013, notează Phys.
În 2019, după măsurarea mișcările galaxiilor, o echipă de cercetători a calculat că Universul este cu sute de milioane de ani mai tânăr decât a prezis echipa Planck. Această discrepanță a sugerat că ar putea fi necesar un nou model al Universului și a stârnit îngrijorarea că unul dintre seturile de măsurători ar putea fi incorect.
Noile cercetări, detaliate în două lucrări, au stabilit care este vârsta Universului, inclusiv cu marjă de eroare.
„Acum am venit cu un răspuns cu care Planck și ACT sunt de acord. Arată că aceste măsurători dificile sunt sigure”, a spus Simone Aiola, cercetător la Centrul de Astrofizică Computațională al Institutului Flatiron și prim-autor al uneia dintre cele două lucrări.
Una dintre lucrările care detaliază vârsta Universului a fost publicată în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.
Câtă materie există în Univers?
Ar trebui Modelul Standard schimbat odată cu noile valori ale constantei Hubble?