Cel mai grandios canion din Sistemul Solar, dezvăluit de noi imagini uimitoare. Cum se compară cu Marele Canion al nostru
Cu aproape 140 de milioane de kilometri peste Marele Canion, un abis și mai mare străbate Planeta Roșie. Cunoscut drept Valles Marineris, acest sistem de canioane adânci și vaste se întinde pe 4.000 de kilometri de-a lungul ecuatorului marțian, ocupând aproape un sfert din circumferința planetei.
Această „tăietură” din temelia lui Marte este de aproape 10 ori mai lungă decât Marele Canion de pe Pământ și de trei ori mai adâncă, astfel că este cel mai mare canion din Sistemul Solar, iar potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Arizona, Tucson, este și unul dintre cele mai misterioase.
Cu ajutorul camerei HiRISE, care are o rezoluție incredibilă și se află la bordul navei Mars Reconnaissance Orbiter, oamenii de știință au surprins imagini foarte apropiate cu trăsăturile ciudate ale planetei încă din 2006. În ciuda unor fotografii cu adevărat uimitoare cu Valles Marineris, cercetătorii încă nu pot fi siguri cum s-a format acest complex gargantuesc pe Marte.
Valles Marineris nu s-ar fi putut forma la fel ca Marele Canion de pe Terra
Spre deosebire de Marele Canion de pe Terra, Valles Marineris cel mai probabil nu a fost format de apa care a curs timp de miliarde de ani. Planeta Roșie este prea fierbinte și aridă pentru a susține vreodată un râu atât de vast încât să treacă astfel prin scoarță. Cu toate acestea, cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană (ESA) au spus că există dovezi care arată că apa curgătoare ar fi adâncit cândva canalele existente ale canionului cu sute de milioane de ani în urmă.
O mare parte din canion s-ar fi format în urmă cu miliarde de ani, atunci când un super-grup de vulcani din apropiere, cunoscut drept regiunea Tharsis, penetra pentru prima oară solul marțian, a mai explicat ESA, potrivit Live Science.
Originea misterioasă a celui mai mare canion din Sistemul Solar
Pe măsură ce magma clocotea sub acești vulcani monstruoși (printre care și Olympus Mons, cel mai mare vulcan din Sistemul Solar), scoarța planetei s-ar fi întins cu ușurință, s-ar fi rupt și în cele din urmă s-ar fi prăbușit, astfel formând Valles Marineris din ziua de astăzi. Apoi, dovezile sugerează că alunecările de teren, magma și unele râuri antice ar fi contribuit la eroziunea continuă a canionului în următoarele milioane de ani.
Analizele ulterioare ale imaginilor de acest fel vor ajuta la rezolvarea originii misterioase a celui mai mare canion din Sistemul Solar.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un tezaur de delicii cosmice. NASA a publicat imagini superbe cu Universul care ne înconjoară
Cum pot fi explicați „îngerii și demonii” observați pe suprafața lui Marte
Imagini incredibile dezvăluie un misterios crater triplu format pe planeta Marte