Vacanțele și călătoriile mai frecvente te-ar putea face cu 7% mai fericit
Oamenii care visează la toate locurile din lume pe care le vor vizita după sfârșitul pandemiei de COVID-19 beneficiază acum și de date științifice care le susțin dorul de ducă.
Un nou studiu publicat în jurnalul Tourism Analysis arată că persoanele care pleacă frecvent în vacanțe sunt mai fericite și mulțumite de viețile lor față de oamenii care nu călătoresc deloc.
Chun-Chu (Bamboo) Chen, profesor la The School of Hospitality Business Management de la Washington State University, a desfășurat cercetări pentru a afla de ce unele persoane călătoresc mai des decât altele și dacă turismul și călătoriile au un efect prelungit asupra fericirii și a stării de bine.
Rezultatele analizelor au arătat că indivizii care sunt mai atenți la informațiile despre turism și discută frecvent despre planurile de călătorie cu prietenii sunt mai predispuși la vacanțe mai lungi față de oamenii care nu se gândesc constant la următoarea lor călătorie.
Cu 7% mai fericiți, atunci când plecăm mai des în concediu
Mai mult, participanții la studiu care au spus că pleacă în vacanțe în mod regulat, la cel puțin 120 de kilometri depărtare de domiciliu, au fost cu 7% mai fericiți atunci când au fost întrebați despre starea lor de bine generală față de oamenii care au spus că pleacă în vacanțe foarte rar sau deloc.
„Deși aspectele precum serviciul, viața de familie și prietenii joacă un rol mai important în studiile generale asupra stării de bine, acumularea experiențelor de călătorie pare să aibă un efect mic însă observabil asupra nivelului de satisfacție. Asta arată cu adevărat cât de important este să poți să renunți la rutină și să treci prin noi experiențe”, a explicat Chen.
Cercetările anterioare au analizat stresul, sănătatea și beneficiile asupra stării de bine create de experiențele de turism, însă au avut tendința să analizez efectul de la o singură călătorie sau vacanță. Studiul lui Chen a analizat și beneficiile susținute ale călătoriilor de-a lungul unui an.
Beneficiile călătoriilor, susținute de știință
Participanții la studiu au fost întrebați despre importanța călătoriilor în viața lor, cât de mult timp petrec căutând și plănuind viitoare concedii, dar și cât de mult călătorii au făcut în decurs de un an. De asemenea, participanții au fost întrebați și cât de satisfăcuți sunt de viața lor. Doar 7% dintre respondenți au spus că nu au călătorit deloc în decurs de un an, potrivit MedicalXpress.
Pe măsură ce restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de COVID-19 vor fi eliminate în viitor, astfel de cercetări ar putea fi importante atât pentru turiști cât și pentru industria turismului.
Având în vedere rezultatele studiului, Chen a precizat că stațiunile, operatorii de turism și companiile aeriene ar putea lansa campanii pe rețelele de socializare online prin care să atragă clienți cu ajutorul informațiilor științifice despre beneficiile călătoriilor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
„Fericirea” a jucat un rol crucial în evoluția dimensiunii creierului uman
Suicidul, nefericirea, obezitatea, foarte des întâlnite la copiii din țările bogate
Oamenii îşi exprimă fericirea în 17 moduri diferite
Ce ne face fericiți? Un studiu susține că moștenirea genetică