Luna are mai multe cratere decât am crezut până acum, au arătat noi cercetări.
Peste 109.000 de noi cratere au fost descoperite în regiunile de latitudine joasă și mijlocie ale Lunii cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), care a fost instruită cu date colectate de nava spațiale chineze care au orbitat satelitul nostru natural.
Numărul de cratere înregistrat pe suprafața lunară este acum de peste 10 ori mai mare decât era înainte. Descoperirile au fost publicate în jurnalul Nature Communications.
„Este cea mai mare bază de date cu cratere lunare pentru regiunile de latitudine joasă și mijlocie de pe Lună”, a spus Chen Yang, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea Jilin din China.
Craterele de impact, formate în timpul coliziunilor de meteoriți, acoperă mare parte din suprafața lunară. De asemenea, craterele de impact pot fi considerate echivalentul lunar al „fosilelor”, un „istoric al Sistemului Solar”, a adăugat Yang.
Însă, aceste formele și dimensiunile acestor „fosile” variază dramatic, craterele putând fi suprapuse sau erodate de-a lungul timpului. Astfel, identificarea și datarea lor este extrem de dificilă și necesită foarte mult timp. Procesul este și subiectiv, ducând la discrepanțe în bazele existente de date.
Yang și echipa sa au abordat aceste probleme prin intermediul învățării automate. Oamenii de știință au instruit o rețea neurală profundă (prin care un computer folosește mai multe straturi de calcule matematice) cu date de la mii de cratere identificate anterior și au învățat algoritmul să găsească noi cratere. Apoi, rețeaua neurală a fost aplicată la datele colectate de navele spațiale Chang’e-1 și Chang’e-2, în cele din urmă dezvăluind 109.956 de noi cratere pe suprafața Lunii, potrivit Live Science.
Un număr substanțial de cratere identificate prin acest studiu au fost clasificat drept „mici” sau „medii”, deși din perspectiva unui pământean craterele ar putea părea uriașe, având un diametru între 1 și 100 de kilometri. Cel mai probabil, craterele nu au mai fost detectate până acum din cauza dimensiunilor relativ reduse.
Însă, programul AI a mai observat și cratere mult mai mari care au erodat în timp, unele având un diametru de până la 550 de kilometri. Algoritmul a mai estimat și perioada în care aproape 19.000 de cratere au fost formate în funcție de caracteristici precum mărime și adâncime. Aceste cratere s-au format de-a lungul celor cinci perioade geologice ale Lunii, iar unele cratere datează din urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani.
O sondă chineză a adus pe Pământ primele mostre lunare colectate în ultimele decenii
Motivul pentru care China și-a prăbușit intenționat o parte din nava spațială Chang’e-5 pe Lună
NASA dezvăluie planuri pentru achiziționarea de regolit lunar, cu prețuri pornind de la 1 dolar