Polietilenglicolul, cel care ar fi responsabil cu reacțiile alergice la vaccinul anti-COVD-19, este folosit și în pasta de dinți, în șampon sau laxative, spune profesorul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj. El susține că riscul vaccinării este extrem de mic.
Profesorul Răzvan Cherecheș spune că din cele peste 270.000 de vaccinuri administrate în SUA, au fost 6 reacții alergice severe, fără ca în vreunul dintre cazuri să fie raportat un deces.
Se cercetează acum dacă reacțiile alergice au fost cauzate de polietilenglicol (utilizat în nanoparticulele grăsoase care protejează ARN-ul mesager din vaccin). Produsul este utilizat în pasta de dinți, șampon, laxative și, se pare, un număr că aproximativ 7% din populație au un număr de anticorpi la polietilenglicol suficient de mare pentru o reacție alergică. În vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer și Moderna), cantitatea de polietilenglicol este de câteva ori mai mică decât pragul necesar pentru o reacție alergică”, spune profesorul Răzvan Cherecheș, pe Facebook.
Situația legată de alergii este monitorizată cu atenție în SUA de către FDA și National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), iar prof. Cherecheș spune că nu sunt motive de îngrijorare.
„Recomandarea este doar ca persoanele care au avut anterior reacții alergice să mai rămână 30 minute după administrarea vaccinului în centrul de vaccinare”, spune profesorul de la UBB.
El spune că rămâne decis să se vaccineze, pentru că numărul reacțiilor alergice este extrem de mic.
„Eu rămân la fel de hotărât să mă vaccinez, numărul de reacții alergice severe este extrem de mic (este mai mare riscul să mori de infecție COVID-19 dacă ai peste 20 de ani). Este incredibil nivelul de transparență și de informații disponibile”, afirmă profesorul în sănătate publică.