NASA anunță că o gaură neagră supermasivă a dispărut fără urmă. Cum poate fi explicat fenomenul

21 12. 2020, 16:00

This browser does not support the video element.

Astronomii au observat un roi galactic îndepărtat fără o gaură neagră supermasivă în centrul său, în ciuda faptului că masa sa ar trebui să fie undeva între 3 și 100 de miliarde de ori față de cea a Soarelui.

Gaura neagră a fost teoretizată a fi în roiul galactic Abell 2261, la o distanță de aproape 2,7 miliarde de ani-lumină de Pământ, în urma unor observații făcute între 1999 și 2004, potrivit unui comunicat al NASA.

Recent, astronomii de la Universitatea din Virginia de Vest au folosit observatorul Chandra cu raze X al NASA și Telescopul Spațial Hubble pentru a monitoriza regiunea, însă nu au putut găsi gaura neagră.

Una dintre cele mai mari găuri negre descoperite vreodată

Aproape fiecare galaxie mare din Universul cunoscut conține o gaură neagră supermasivă. Cu cât este mai masivă galaxia, cu atât este mai uriașă și gaura neagră. De fapt, această gaură neagră ar fi fost una dintre cele mai mari documentate vreodată. Prin comparație, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Calea Lactee este estimată a fi doar de 4 milioane de ori din masa Soarelui.

Însă, gaură neagră din Abell 2261 a dispărut fără urmă. Pentru a explica fenomenul, oamenii de știință au propus mai multe teorii.

Prima spune că gaura neagră ar fi fost aruncată din galaxia sa gazdă după ce două galaxii s-au unit pentru a crea o galaxie mult mai mare, eveniment cunoscut sub denumirea de „recoiling black hole” (gaură neagră aflată în retragere).

Cum ar putea fi explicată dispariția

Totodată, găurile negre din cele două galaxii s-ar fi putut uni și ar fi devenit o gaură neagră supermasivă mult mai mare, astfel creând un miez gigantic în centrul mega-galaxiei. Deși acest fenomen încă nu a fost observat direct în cazul găurilor negre masive, astronomii au documentat astfel de fuziuni cu găuri negre mult mai mici, potrivit Futurism.

Prin intermediul unui studiu publicat în jurnalul American Astronomical Society, o echipă coordonată de Sarah Burke-Spolaor de la Universitatea din Virginia de Vest a propus alte două posibile explicații. Fie gaura neagră pur și simplu nu mai este în acel loc, ori există o gaură neagră care nu este îndeajuns de activă pentru a produce razele X ce ar putea fi observate de Chandra.

Oamenii de știință speră să poată folosi cât mai curând Telescopul Spațial James Webb pentru a afla mai multe.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pământul este, de fapt, mult mai aproape de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre

O gaură neagră foarte rară, din urmă cu 12 miliarde de ani, răstoarnă tot ce știau astronomii despre evoluția cosmică

Dezamăgire astronomică. Cea mai apropiată gaură neagră se dovedește a fi un sistem binar bizar

Un studiu controversat susține că în centrul Pământului există o gaură neagră. Cum poate fi explicată descoperirea