Niveluri dramatice de „anticorpi neprietenoși” în sistemul imunitar ar declanșa cazuri severe de COVID-19, astfel că pacienții ar suferi de „COVID lung”, atunci când problemele medicale persistă pentru o perioadă semnificativă de timp după ce virusul SARS-CoV-2 a fost învins, au spus oamenii de știință.
Cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că pacienții cu COVID-19 au cantități mari de anticorpi „rătăciți” în sângele lor care au ca țintă organele, țesuturile și sistemul imunitar, în loc să se lupte cu virusul invadator.
Oamenii de știință au comparat răspunsurile sistemului imunitar din cazul pacienților și a persoanelor neinfectate și au descoperit grupuri vaste de anticorpi anormali la cei dintâi. Aceste defensive antivirale blocate au eliminat celulele imunitare ajutătoare și au atacat corpul în mai multe regiuni, de la creier, vase sangvin și ficat până la țesutul conjunctiv și tractul gastrointestinal.
Testele ulterioare au dezvăluit că pacienții care aveau mai mulți „auto-anticorpi” în sânge dezvoltau cazuri mai severe de boală. Pacienții cu COVID-19 aveau mai mulți „auto-anticorpi” față de oamenii diagnosticați cu lupus, o boală autoimună cauzată de anticorpi anormali similari.
„Pacienții cu COVID-19 dezvoltă auto-anticorpi care, de fapt, perturbă răspunsul imunitar împotriva virusului”, a explicat Aaron Ring, imunobiolog la Yale și autor senior al noului studiu.
„Credem cu siguranță că acești auto-anticorpi sunt dăunători pentru pacienții cu COVID-19. Având în vedere că auto-anticorpii pot persista pentru o perioadă lungă de timp, este posibil ca aceștia să contribuie la dezvoltarea formelor lungi de COVID-19”, a mai spus Ring, potrivit The Guardian.
Ring a colaborat cu Akiko Iwasaki, profesor de imunologie la Yale, pentru a observa 194 de pacienți și angajați medicali cu o varietate de forme ale infecției cu COVID-19. Anticorpii elimină virusurile prin faptul că se atașează de proteinele de pe suprafața virusului, însă auto-anticorpii au o formă greșită și se atașează în mod eronat de proteinele celulelor umane.
Studiul încă nu a fost evaluat și publicat într-un jurnal științific, însă oamenii de știință au descris modul în care pacienții cu COVID-19 aveau „creșteri dramatici în reactivitatea auto-anticorpilor” în comparație cu 30 de angajați medicali care nu erau infectați cu virusul. Deși anumiți auto-anticorpi din cazul unor pacienți erau aparent prezenți înainte de infecția cu SARS-CoV-2, alții au apărut și au fost declanșați pe măsură ce boala a progresat.
Autoritățile medicale americane: Vaccinul COVID de la Pfizer poate fi făcut de persoanele cu alergii
Analiză: Cum a fost posibil ca vaccinurile împotriva COVID-19 să fie dezvoltate atât de rapid
Vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer începe să ofere protecție după doar 10 zile