Oamenii de știință de la Organizația Națională pentru Cercetare Agricolă din Uganda și Centrul Internațional pentru Cartofi au dezvoltat o nouă varietate de cartofi care poate rezista fitoftorozei, una dintre cele mai periculoase boli fungice ale cartofului, cauzată de Phytophthora infestans.
Folosind noi tehnici moleculare, cercetătorii au transferat gene rezistente la Victoria o varietate populară de cartofi din estul Africii.
Noul soi, numit 3R Victoria, este aproape identic cu varietatea plantată de fermieri în Uganda, având doar o diferență crucială. Aceasta conține trei gene de la o rudă care oferă rezistență completă la patogenul Phytophthora infestans.
Realizarea oamenilor de știință este deosebit de importantă. Cartofii sunt un aliment important în această regiune, iar noua varietate este așteptată să crească dramatic producția și să reducă folosirea de substanțe fungicide. În Uganda, în jur de 300.000 de gospodării cultivă cartofi, iar acest patogen ar putea distruge până la 60% din recolta de cartofi a unui fermier, ceea ce ajunge la pierderi anuale de aproximativ 129 de milioane de dolari.
În Etiopia, aproximativ 1 milion de fermieri cultivă deja cartofi, iar până la 70% din terenul arabil este potrivit pentru cultivarea de cartofi.
Varietatea 3R elimină nevoia de substanțe fungicide, iar asta înseamnă că fermierii ar putea economisi bani și ar avea o șansă mai bună de a obține o recoltă completă în fiecare an. Cu un risc redus de boli, fermierii și-ar putea crește recolte chiar și în timpul anotimpului ploios, atunci când patogenul Phytophthora infestans este cel mai întâlnit.
Cartofii ar putea fi cheia în lupta împotriva malnutriției. Un miliard de oameni din lume îi consumă, astfel că sunt al treilea cel mai important aliment la nivel global după orez și grâu, potrivit Science Alert.
De asemenea, cartofii oferă o sursă de carbohidrați scăzută în grăsimi, având o treime din caloriile oferite de pâine. Mai mult, cartofii și recoltele rădăcinoase pot reprezenta un avantaj semnificativ față de alte alimente precum orez și grău. Mai multă hrană poate fi produsă cu mai puțin teren și mai puțină apă folosită, astfel că ar însemna un potențial uriaș pentru creșterea productivității.
Ce beneficii aduce consumul de cartofi
ONU avertizează: Numărul persoanelor afectate de foamete s-ar putea dubla din cauza pandemiei