În încercarea de a evita aglomerarea și mai mare a orbitei Pământului cu noi bucăți de deșeuri spațiale, agenția spațială a Chinei și-a prăbușit intenționat o parte din nava spațială Chang’e-5 pe suprafața Lunii.
Misiunea Chang’e-5 este deja pe drum spre Terra după ce a colectat cu succes mostre de regolit lunar, însă publicația South China Morning Post a relatat că unele componente ale navei au primit instrucțiuni să se prăbușească pe suprafața lunii, pentru că un „loc de veci” pe Lună este mai sigur pentru viitoarele misiuni decât noi deșeuri spațiale în orbita planetei noastre.
Vehiculul de ascensiune al Chang’e-5, care a livrat mostrele lunare pe vehiculul aflat pe orbită, nu se va mai întoarce pe Terra. În schimb, acesta a primit luni instrucțiuni să se „arunce” pe suprafața Lunii, în timp ce vehiculul de pe orbită a pornit călătoria spre casă.
„Aceasta este o promisiune importantă făcută de China, ca o țară responsabilă, spre explorarea și folosirea spațiului în condiții de pace pentru oameni”, au declarat oficiali de la Administrația Spațială Națională a Chinei.
Experții sunt în căutare de modalități pentru înlăturarea deșeurilor din orbita Pământului, iar la începutul acestui an au existat câteva potențiale coliziuni, potrivit Futurism.
Mai aproape de Terra, sateliții și stațiile spațiale pot fi scoase din uz și aduse înapoi pe Pământ, acolo unde se dezintegrează în atmosfera superioară sau se prăbușesc în ocean. Însă, mai aproape de Lună, astfel de demersuri sunt mai dificile. În schimb, China a decis că începerea unui „cimitir” pe Lună ar fi opțiunea mai sigură.
Primele imagini color trimise de misiunea Chang’e-5 a Chinei: Cum arată suprafața Lunii
NASA dezvăluie planuri pentru achiziționarea de regolit lunar, cu prețuri pornind de la 1 dolar