Metoda dovedită științific prin care poți să îți îndeplinești cu succes planurile în Noul An
Anul Nou se apropie cu pași repezi, iar unii oameni au început deja să se gândească la planurile pentru anul care vine. Acestea ar putea fi dificil de realizat, însă cercetările arată că ar putea exista o cale sigură de a le îndeplini cu succes. Tot ce trebuie să faci este să îți reformulezi obiectivele.
Modul în care le reformulezi contează foarte mult. Dacă îți reformulezi planurile de la „voi înceta să/ voi renunța la” la „voi începe să”, vei avea șanse mai bune de a-ți atinge obiectivele. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns recent cercetătorii în cadrul celui mai amplu studiu privind planurile de An Nou. Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS ONE.
Studiul a fost bazat pe planurile de An Nou a 1.066 de oameni care au fost făcute la sfârșitul anului 2017 și a fost desfășurat în colaborare între Universitățile Stockholm și Linköping. Participanții la studiu și-au reformulat planurile, iar apoi au fost împărțiți în trei grupuri diferite. Cele trei grupuri au primit cantități diferite de sprijin emoțional de-a lungului anului: niciun fel de sprijin, un nivel mediu de sprijin și sprijin extins. Participanții au fost monitorizați tot anul și cercetătorii i-au consultat în fiecare lună.
Ce anume i-a surprins pe oamenii de știință
„Am descoperit că sprijinul acordat participanților nu a contat foarte mult atunci când a venit vorba de cât de bine și-au îndeplinit planurile de-a lungul anului. Ceea ce ne-a surprins pe noi au fost rezultatele privind reformularea obiectivelor”, a spus profesorul Per Carlbring, de la Departamentul de Psihologie al Universității Stockholm.
Participanții care au reformulat „un obiectiv de abordare” au fost cei care au înregistrat cea mai mare rată de succes. Un „obiectiv de abordare” înseamnă un plan prin care încerci să deprinzi un nou obicei sau să introduci ceva nou în viața ta. Planurile privind evitarea sau renunțarea la ceva, „obiectiv de evitare”, s-au dovedit a fi mai puțin folositoare, potrivit MedicalXpress.
Așadar, tot ce trebuie să facem este să ne reformulăm planurile?
„În mult cazuri, reformularea planurilor ar putea să funcționeze cu siguranță. Spre exemplu, dacă obiectivul tău este să nu mai mănânci dulciuri pentru a slăbi, cel mai probabil vei avea succes dacă vei spune că vei consuma mai multe fructe în fiecare zi. Apoi, înlocuiești dulciurile cu ceva mai sănătos, ceea ce înseamnă că probabil vei slăbi și îți vei îndeplini planurile. Nu poți elimina un comportament, însă îl poți înlocui cu altceva. Totuși, această strategie ar putea fi dificil de aplicat dacă încerci să reformulezi Voi renunța la fumat cu altceva ce ar trebui să faci de 20 de ori pe zi”, a adăugat Per Carlbring.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Vremea de Crăciun și de Revelion. Ce anunță meteorologii
MESAJE DE ANUL NOU. Urarea de Revelion făcută de Toma Caragiu lui ”Moş Gerilă” în 1976