O echipă de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China tocmai a revendicat supremația cuantică, ceea ce înseamnă că computerul lor cuantic a îndeplinit o sarcină pe care un computer convențional ar realiza-o în minim zeci de mii de ani.
Google a devenit primul care a revendicat supremația cuantică în octombrie 2019, computerul său cuantic Sycamore finalizând un calcul aleatoriu legat de generarea de numere în doar 200 de secunde.
Aceeași sarcină ar fi fost realizată în circa 10.000 de ani ce către unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume, Summit, de la IBM, potrivit gigantului tehnologic. IBM a transmis însă, după anunțul Google că problema putea fi rezolvată de un supercomputer cu spaţiu adiţional în 48-60 de ore.
Echipa chineză afirmă însă că sistemul său, numit Jiuzhang, a îndeplinit în trei minute sarcina pe care un supercomputer puternic ar fi realizat-o în două miliarde de ani.
Există însă unele diferențe majore între cele două sisteme cuantice. Procesorul Sycamore de la Google folosește circuite cuantice care includ metale supraconductoare care trebuie să fie răcite criogenic la temperaturi extrem de scăzute, fracțiuni de un grad peste zero absolut, potrivit Futurism.
De cealaltă parte, procesorul echipei chineze manipulează în schimb fotoni individuali și nu necesită superrăcire. Aceasta aduce însă limitări: problema a fost inclusă în circuitele sale, ceea ce înseamnă că a fost proiectat de la bază pentru a realiza acest calcul special.
Calculul cuantic este încă într-un stadiu incipient, inginerii nu au conceput nici măcar o utilizare practică. În plus, aceste computere sunt instabile și fragile.
Totuși, faptul că încep să abordeze probleme care depășesc cu mult capacitățile computerelor convenționale și având un aspect total diferit, este un lucru promițător.
Studiul care detaliază revendicarea supremației cuantice de către oamenii de știință chinezi a fost publicat în revista Science.
Cercetătorii au construit ”atomi giganți” care pot îmbunătăți computerele cuantice
Cinci tehnologii care vor schimba totul
Computerele cuantice pot fi construite şi cu materiale folosite la computerele obişnuite