NASA dezvăluie planuri pentru achiziționarea de regolit lunar, cu prețuri pornind de la 1 dolar

10 12. 2020, 18:00

This browser does not support the video element.

Agenția spațială americană NASA a semnat contracte cu patru companii care vor colecta mostre lunare pentru prețuri de la 1 dolar până la 15.000 de dolari, prețurile cele mai mici fiind concepute pentru a stabili un precedent pentru viitoarele explorări ale resurselor spațiale de către sectorul privat.

„Cred că este destul de uimitor faptul că putem cumpăra regolit lunar la patru companii pentru un preț total de 25.001 de dolari”, a spus Phil McAlister, directorul Divizei pentru Zboruri Spațiale Comerciale de la NASA.

Contractele au fost semnate cu Lunar Outpost of Golden din Colorado pentru 1 dolar, compania ispace Japan din Tokyo pentru 5.000 de dolari, ispace Europe din Luxembourg pentru 5.000 de dolari și Masten Space Systems din Mojave, California pentru 15.000 de dolari.

Companiile au de gând să desfășoare colectarea de mostre în timpul unor misiuni fără echipaj programate să ajungă pe Lună în 2022 și 2023.

Mostrele de regolit, proprietatea exclusivă a NASA

Firmele vor colecta mici cantități de sol lunar cunoscut drept regolit și vor trimite cercetătorilor de la NASA imagini cu procesul de colectare și cu mostrele extrase.

Apoi, solul lunar va fi transferat în proprietatea NASA și va deveni „proprietatea exclusivă a NASA pentru ca agenția să îl folosească în cadrul programului Artemis”.

În cadrul programului Artemis, NASA plănuiește să trimită un bărbat și o femeie pe Lună până în 2024 și să declanșeze explorarea sustenabilă și o eventuală misiune pe Marte.

„Precedentul este un aspect foarte important”

„Precedentul este un aspect foarte important. Noi considerăm că este foarte important să stabilim un precedent pentru ca entitățile din sectorul privat să extragă aceste resurse, dar și pentru ca NASA să le achiziționeze și să le folosească nu doar pentru activitățile NASA, dar și pentru dezvoltările publice și private”, a spus Mike Gold, administratorul adjunct al NASA pentru relații internaționale, potrivit Science Alert.

„Trebuie să învățăm cum să ne generăm singuri apă, aer și chiar combustibil. Astfel, vom putea desfășura activități ambițioase de explorare care vor rezulta în descoperiri științifice fără precedent”, a adăugat Gold.

Așadar, orice lecții învățate pe Lună vor fi cruciale pentru o eventuală misiune pe Planeta Roșie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA vrea să pună centrale nucleare pe Lună până în 2026

NASA spune că este puțin probabil ca astronauții săi să ajungă din nou pe Lună până în 2024

NASA și Nokia vor să instaleze o rețea 4G pe Lună: Ce impact ar putea avea asupra astronomiei

Care este problema cu anunțul NASA despre prezența apei pe Lună, în regiunile luminate de Soare