COVID-19 ar putea cauza anomalii asupra plămânilor ce mai pot fi detectate chiar și după trei luni de la infectarea inițială, au sugerat cercetătorii.
Un studiu ce a implicat 10 pacienți, desfășurat de Universitatea Oxford, a folosit o tehnică nouă de imagistică pentru a identifica leziunile care nu pot fi observate prin intermediul dispozitivelor convenționale.
Noua tehnică folosește gazul xenon în timpul scanării prin rezonanță magnetică pentru a produce imagini cu leziunile pulmonare. Tehnica prin xenon presupune ca pacienții să inhaleze gazul în timpul unei scanări prin rezonanță magnetică (MRI).
Fergus Gleeson, profesorul care coordonează cercetătorile, a încercat tehnica pe 10 pacienți cu vârste cuprinse între 19 și 69 de ani.
Opt dintre pacienți au prezentat dificultăți respiratorii persistente și stări de oboseală după trei luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, deși niciunul dintre aceștia nu a fost internat la terapie intensivă și nu a necesitat ventilație mecanică. De asemenea, scanările cu dispozitivele convenționale nu au descoperit probleme pulmonare. Scanările cu xenon au descoperit leziuni în cazul a opt pacienți dintre cei care s-au plâns de dificultăți respiratorii.
Rezultatele l-au motivat pe profesorul Gleeson să pună la cale un studiu clinic cu până la 100 de persoane pentru a vedea dacă aceleași rezultate apar și în cazul oamenilor care nu au fost internați în spital și nu au suferit de simptome atât de serioase. Gleeson are de gând să colaboreze cu medici de familie care au pacienți bolnavi de COVID-19 de toate vârstele. Scopul este să descopere dacă leziunile pulmonare apar și dacă acestea sunt prezente să determine dacă sunt permanente sau dacă dispar în timp.
„Mă așteptam la o oarecare formă de leziuni pulmonare, însă nu de magnitudinea observată aici”, a spus profesorul, potrivit BBC.
Riscul formelor severe de boală și de moarte crește pentru oamenii de peste 60 de ani. Însă, dacă studiul descoperă că leziunile pulmonare apar la mai multe vârste și chiar și în cazul persoanelor care nu necesită internare în spital „ne-ar putea aduce mai aproape de linia de sosire”, potrivit spuselor lui Gleeson.
Profesorul mai crede că leziunile pulmonare identificate de xenon ar putea fi unul dintre factorii din spatele formei persistente de boală, „COVID lung” (long COVID), în care oamenii nu se simt bine timp de mai multe luni de la infectarea inițială.
Tehnica a fost dezvoltată de cercetători de la Universitatea din Sheffield, coordonați de profesorul James Wild, care a spus că oferă o cale „unică” de a arăta leziunile pulmonare cauzate de COVID-19 și efectele ulterioare.