Noi cercetări dezvăluie motivul pentru care unele tumori conțin celule diferite
Schimbările moleculare din celule numite fibroblaste, care oferă susținere pentru țesuturile din corp, ar putea explica de un tip de cancer de colon nu reacționează la terapie, potrivit unui echipe de cercetători de la Weill Cornell Medicine. Țintirea acestor celule ar putea fi calea prin care tratamentul ar putea deveni mai eficient.
Într-un studiu publicat în jurnalul Developmental Cell, oamenii de știință au explicat cum au analizat celule numite fibroblaste din CMS4, cea mai agresivă și dificil de tratat formă de cancer de colon, pentru a determina modul în care aceste celule asociate cancerului capătă trăsături ce le permit să susțină malignitatea din celulele învecinate. CMS4 afectează în jur de o treime dintre pacienții diagnosticați cu cancer de colon.
Tumorile nu conțin doar celule canceroase
„Acest studiu are două componente importante. În primul rând, noi am arătat într-un mod mecanic cum acest fibroblaste asociate cancerului își capătă trăsăturile. În al doilea rând, am confirmat că ceea ce am descoperit în modelele de laborator poate fi aplicat și în cazul pacienților, ceea ce începe să sugereze modul în care aceste cercetări ar putea fi folositoare pentru medici”, a explicat dr. Jorge Moscat-Guillen, autor senior al studiului.
Tumorile nu sunt alcătuite doar din celule canceroase, dar și din multe alte tipuri de celule. Cele din urmă pot influența modul în care o tumoare se comportă și poate avea un efect profund asupra reacției sale la terapie, inclusiv la tratamentul cu imunoterapie.
Descoperirile din acest studiu pot fi aplicate și la alte tipuri de cancer
Fibroblastele sunt prezente în întregul corp. În colon, acestea fac parte dintr-un sistem contractile care este esențial pentru digestie. Cercetătorii știu că prezența fibroblastelor în interiorul unei tumori poate avea un impact asupra comportamentului său, în special asupra influențării reacției tumorii la medicamentele pentru imunitate. Acestea sunt medicamentele care declanșează sistemul imunitar și îi permit să atace cancerul. „Până acum, o întrebare fără răspuns a fost ce anume cauzează aceste tumori pline cu fibroblaste să se dezvolte”, a adăugat dr. Maria Diaz-Meco, un alt autor al studiului, potrivit MedicalXpress.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au folosit șoareci, precum și celule crescute în laborator și organoide (mici grupuri de celule crescute într-un vas petri) pentru a analiza mai îndeaproape legătura dintre celule de cancer și fibroblastele asociate cancerului. „Am descoperit că celulele canceroase trimit un semnal care schimbă fibroblastele. Apoi, fibroblastele modificate fac tumorile mai agresive și mai invizibile pentru sistemul imunitar”, a adăugat dr. Jorge Moscat-Guillen.
Cercetătorii au subliniat că descoperirile din acest studiu pot fi aplicate și la alte tipuri de cancer, în special la cancerul pancreatic. Tumorile pancreatice mai conțin și cantități ridicate de fibroblaste care par să facă aceste tumori mai puțin receptive la tratament.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Reușită. Cercetătorii au creat celule stem pornind de la celulele din sânge