De ce unele persoane infectate cu COVID-19 infectează un număr mai mare de oameni față de medie? Cercetătorii cred că au răspunsul
În termeni științifici aceste persoane sunt numite „superspreaders”.
O serie de studii au arătat că majoritatea persoanelor cu COVID-19 nu transmit infecția multor alte persoane, în timp ce un număr mic de oameni ar putea răspândi virusul la un număr mare de contacte. În cazuri extreme, o singură persoană bolnavă poate răspândi Covid-19 la zeci de persoane într-un singur eveniment de suprarăspândire.
Cu toate acestea, a rămas neclar ce anume face ca anumite persoane să devină superspanditoare. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din Florida Centrala (UCF) au identificat câteva caracteristici care par sa îi facă pe oamenii superspanditori ai infecțiilor virale, precum Covid-19, notează IFL Science.
Cercetătorii au folosit modelare 3D și simulări pe computer pentru a arăta că strănuturile persoanelor care au nasul înfundat și un set complet de dinți călătoresc cu aproximativ 60% mai departe decât cei care nu au un nas înfundat și/sau o dantură completă. Cercetătorii susțin că acest lucru ar putea fi o perspectivă importantă asupra motivului pentru care unele persoane par să transmită infecții respiratorii într-o proporție mai mare decât altele.
Răspândirea COVID-19
„Arătăm că corpul uman are o serie de factori care favorizează răspândirea, cum ar fi un sistem complex asociat cu fluxul nazal care întrerupe efectiv jetul din gură și îl împiedică să disperseze picăturile la distanțe mari”, a spus Michael Kinzel, coautor al studiului și asistent profesor la Departamentul de Inginerie Mecanică al UCF, într-un comunicat.
„Dinții creează un efect de îngustare al jetului care îl face mai puternic”, a explicat Kinzel. „De fapt, par să conducă transmisia. Deci, dacă vezi pe cineva fără dinți, te poți aștepta la un jet mai slab al strănutului”, adaugă cercetătorul.
La începutul anului 2019, un studiu din a sugerat că vorbitul cu voce tare ar putea fi un factor de accelerare a răspândirii. Experimentele lor au arătat că cu cât o persoană vorbește mai tare, cu atât mai mult pulverizează picături de salivă din gură, totuși, au descoperit că unii oameni pur și simplu produceau mai mulți aerosoli decât alții, chiar și atunci când vorbeau la același volum.
Alte cercetări au sugerat că unele persoane infectate ar putea avea o sarcină virală mai mare în corpul lor și astfel să elimine în aer mai multe virusuri. Aceasta înseamnă că saliva și aerosolii lor conțin probabil o concentrație mai mare de particule virale, făcând acea persoană mai infecțioasă pentru ceilalți. Deși unii oameni de știință au sugerat că aceasta este o ipoteză interesantă, aceasta a rămas slab abordată și există încă o mulțime de incertitudini pe acest subiect.
Citește și:
Calitatea aerului poate influența evoluția COVID-19
Alexandru Rafila, mesaj pentru cei care sunt împotriva vaccinului anti-COVID
Testele frecvente și rapide ar putea limita răspândirea COVID-19 în câteva săptămâni