Algele pot fi folosite pentru a produce un combustibil care nu poluează: hidrogenul
Experții sunt de părere că hidrogenul reprezintă o alternativă viabilă pentru reducerea emisiilor cu efect de seră.
Prin împachetarea algelor fotosintetice în picături de apă cu zaharuri, oamenii de știință construiesc mini fabrici biologice care produc hidrogen. Acest hidrogen ar putea fi utilizat drept sursă de energie verde, care nu contribuie la creșterea emisiilor din atmosferă, notează Futurism.
În condițiile atent controlate din interiorul picăturii de apă, algele vor înceta să mai producă oxigen și, în schimb, vor elibera hidrogen, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Communications. În timp ce fabricile minuscule sunt mult prea mici pentru a alimenta casele sau mașinile noastre deocamdată, cercetarea indică faptul că acest proces ar putea fi o posibilă sursă de energie curată durabilă dacă procesul este realizat la o scară mai mare.
O formă alternativă de fotosinteză
De obicei, fotosinteza transformă dioxidul de carbon în oxigen. Dar oamenii de știință din spatele studiului, de la Universitatea din Bristol și Institutul de Tehnologie Harbin din China, au aflat că algele comprimate împreună în interiorul unei picături de apă produc în schimb hidrogen.
Acest lucru se datorează faptului că nu există suficienți atomi de oxigen care să circule pentru ca reacțiile tipice de fotosinteză să apară, ceea ce înseamnă că sunt activate enzimele care produc hidrogen în schimb.
Ducând lucrurile un pas mai departe, oamenii de știință și-au acoperit fabricile biologice cu bacterii care consumă oxigen, determinând mai multe alge să producă în mod hidrogen. „Fabricile” de mărimea picăturilor de apă nu vor pune capăt crizei noastre energetice și nu vor opri singure emisiile de gaze cu efect de seră. Dar oamenii de știință se așteaptă ca ideea să funcționeze la o scară mai mare, putând reduce costurile celulelor de combustibil cu hidrogen.
„Utilizarea picăturilor simple ca vectori pentru controlul organizării celulelor algelor și a fotosintezei în micro-spații sintetice oferă o abordare potențial benignă din punct de vedere ecologic a producției de hidrogen pe care sperăm să o dezvoltăm în studiile viitoare”, a spus co-autorul studiului și biologul Stephen Mann.
Citește și:
Algele pot elimina reziduurile nucleare provocate de accidente
Algele ar putea salva planeta…din nou
Cercetătorii au creat o nouă modalitate de a produce hidrogen folosind microundele
Avionul de pasageri, alimentat cu hidrogen, testat cu succes