O „rudă” a virusului SARS-CoV-2, descoperită la lilieci din afara Chinei
Pentru prima oară, rude apropiate ale noului coronavirus au fost descoperite de cercetători în afara Chinei.
Oamenii de știință au descoperit două virusuri în lilieci înghețați și excremente de lilieci depozitate în laboratoare din Japonia și Cambodgia.
Pe măsură ce SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19, continuă să circule în toate lumea, cercetătorii nu au încetat niciodată să caute locul de origine al patogenului. La fel ca și ruda sa SARS-CoV, care a cauzat epidemii de sindromul respirator acut sever la începutul anilor 2000, SARS-CoV-2 a provenit cel mai probabil din genul de lilieci Rhinolophus. Însă, unele dovezi sugerează că virusul ar fi trecut printr-un alt animal înainte să infecteze oamenii.
„Asta este exact ceea ce căutam”
În timp ce caută alte rude apropiate ale coronavirusului, cercetătorii pot rezolva misterul modului în care SARS-CoV-2 a sărit de la lilieci la oameni, declanșând pandemia actuală. Acum, oamenii de știință au descoperit un astfel de virus în Cambodgia.
„Asta este exact ceea ce căutam. A fost palpitant și surprinzător în același timp”, a spus dr. Veasna Duong, virusolog la Institutul Pasteur din Cambodgia, care a coordonat cercetările.
Echipa a descoperit virusul în doi lilieci din specia Rhinolophus shameli, care au fost capturați inițial în 2010, iar apoi înghețați și depozitați. Pentru a confirma legătura virusului cu SARS-CoV-2, oamenii de știință au analizat un mic segment din genomul virusului. Acest segment, alcătuit din 324 perechi de baze, „cărămizile” ARN-ului, este extrem de similar în rândul membrilor cunoscuți din familia de coronavirus, a explicat Alice Latinne, biolog evoluționat la Wildlife Conservation Society Vietnam din Hanoi, care a nu fost implicată în cercetări.
Poate virusul descoperit în Cambodgia să infecteze celule umane?
Echipa a descoperit că un segment scurt din noul virus semăna cu unul de la SARS-CoV-2, precum și cu unul de la cea mai apropiată rudă cunoscută, un coronavirus de liliac numit RaTG13. Cercetătorii trebuie acum să secvențieze întregul genom al virusului, care cel mai probabil conține în jur de 30.000 de perechi de baze, pentru a afla cât de înrudit este noul virus cu SARS-CoV-2.
Până acum, echipa a secvențiat în jur de 70% din genom, însă gene critice încă trebuie analizate, inclusiv cele care conțin instrucțiuni pentru construirea proteinei S (Spike sau „țepușă”) care permite virusului să intre în celule, potrivit Live Science.
Însă, rămâne un mister deocamdată dacă virusul descoperit în Cambodgia poate infecta celule umane. Oricum ar fi, descoperirea de noi coronavirusuri la lilieci poate oferi noi indicii despre cum a ajuns SARS-CoV-2 la oameni și poate anticipa viitoarele pandemii.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O nouă tulpină de SARS-CoV-2 ar putea fi mai periculoasă, dar vulnerabilă în fața unui vaccin
Plasma poate eradica virusul SARS-CoV-2 de pe o multitudine de suprafețe în doar câteva secunde
Cercetătorii au descoperit o genă ”misterioasă” a virusului SARS-CoV-2