Acest nou scaner poate fi folosit în ambulanțe, în cazul diferitelor accidente.
Când vine vorba de scanări cerebrale pentru evaluarea traumelor la nivelul capului, detectarea cancerului cerebral și efectuarea a numeroase alte teste, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este cea mai bună opțiune, dar scanerele RMN sunt costisitoare, necesită o infrastructură specială și sunt imobile.
Acum, o echipă condusă de cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) a dezvoltat un scaner RMN compact, portabil și cu putere redusă, care ar putea fi montat într-o ambulanță, rotit în camera pacientului sau pus în mici clinici sau cabinete medicale din întreaga lume, notează Medicalxpress.
„Deși RMN-ul este principala modalitate de imagistică pentru studierea creierului, achiziționarea și instalarea scanerelor tradiționale cu câmp înalt pot fi extrem costisitoare”, spune dr. Clarissa Zimmerman Cooley.
Chiar și într-un spital în care sunt disponibile scanere RMN, există cazuri în care poate fi prea dificilă sau periculoasă transportarea pacientului către scaner. Dispozitivul din acest studiu a fost motivat de această nevoie de avea un RMN mai accesibil”, adaugă aceasta.
Cooley și colegii ei au proiectat și testat un scaner portabil pentru RMN cerebral care poate fi conectat la o priză standard și emite mult mai puțin zgomot decât scanerele RMN tradiționale. Magnetul în sine are aproximativ dimensiunea unui coș de rufe, iar greutatea totală a sistemului complet de scanare, inclusiv magnetul, bobinele, amplificatoarele, consola și căruciorul este de 230 kg, iar coșul poate fi împins de un persoana singura pentru transport. Dacă componentele standard ale echipamentului sunt înlocuite cu modele ușoare și personalizate, greutatea totală ar putea fi redusă la 160 kg.
Atunci când a fost testat pe trei voluntari adulți sănătoși, scanerul a generat imagini 3D ale creierului, de obicei în decurs a doar zece minute.
„Acest tip de tehnologie ar putea extinde într-adevăr acoperirea RMN”, spune Cooley. „Cu unele dezvoltări ulterioare, acest lucru ar putea permite îmbunătățiri, imagistica creierului la pat sau scanarea în locații îndepărtate, în care în mod tradițional RMN-ul este indisponibil”, explică cercetătorii.
Vulnerabilitatea aparatelor RMN. Rezultatele pot fi viciate, putând modifica diagnosticul
RMN-ul şi tipurile de cancer în care se utilizează
Un fenomen chimic care i-a contrariat pe savanţi a fost descoperit cu ajutorul RMN-ului